Liszt horen in de natuur

Klassieke muziek in de natuur, in een tent: op het gloednieuwe festival Wonderfeel kun je drie dagen lang ontstressen.

Je oren ontstressen, dat is wat er, hopelijk, zal gebeuren op het festival Wonderfeel in 's-Graveland." Hier spreekt iemand uit ervaring: Georges Mutsaerts, een van de organisatoren van het gloednieuwe Wonderfeel, runt al sinds 2002 het Internationaal Kamermuziek Festival Schiermonnikoog, waar je iets soortgelijks kunt meemaken. Mutsaerts: "Muziek in de natuur, het is een totaal andere ervaring dan in welke concertzaal dan ook. Er gaat rust vanuit, de aandacht stroomt volledig naar de muziek en de omgeving, geen drukte eromheen. De natuur vormt een essentieel element in de beleving."

De plannen voor Wonderfeel lagen er al een tijdje, kwamen zo nu en dan tevoorschijn, verdwenen weer in een la. Totdat Tamar Brüggemann - ook zakelijk directeur van Holland Baroque Society - zich drie jaar geleden bij Mutsaerts voegde en met de vuist op tafel sloeg: "Als we het nu niet doen, komt het er nooit van." En zo geschiedde. Het Fonds Podiumkunsten werd aangeschreven en reageerde als eerste positief. Niet de aangevraagde 20.000 euro kwam vrij, maar zelfs 25.000. Zeer bemoedigend. Vele fondsen volgden.

Van 24 tot en met 26 juli staan, in samenwerking met Natuurmonumenten, op het landgoed Schaep en Burgh diverse tenten, inclusief het klankbodempaviljoen van Dré Wapenaar. Muziek maken in de natuur doe je nu eenmaal niet in een traditionele concertzaal. De bezoeker kan naar binnen in tenten met themanamen als Nooit van gehoord, Fusion of Arts, de Kwartettentent en Weeshuis van de Hits.

Brüggemann en Mutsaerts trokken programmeurs aan die ieder een tent voor hun rekening namen. Zelf bedachten ze het programma voor de Kwartettentent. Mutsaerts: "We hadden graag de hele programmering gedaan, maar dit is echt een vak. Je weet niet zomaar wat er te koop is. Reinbert de Leeuw komt Liszt spelen, Hannes Minnaar en Stargaze zijn er, een drijvende diva en ook het Nederlands Kamerkoor. Je hoort bij ons zes eeuwen muziek."

Moedig, zo'n festival opzetten. Hartje zomer, veel mensen zijn met vakantie. En, niet te vergeten, we kennen in deze periode in Nederland al diverse evenementen. Brüggemann: "Ja, maar zo gelieerd aan een festivalterrein, midden in de natuur, dat is er nog niet, behalve in de popwereld. En het fijne is de eenvoud van het idee. Hadden wij het niet bedacht, dan zeker iemand anders."

Op welke luisteraars ze inzetten? Mensen die met regelmaat naar een concertzaal gaan, de kenner, de liefhebber. En ook de groep culturele alleseters, zoals Mutsaerts ze noemt. "Zij die nu eens naar het Bimhuis gaan, dan weer naar de Kleine Komedie, maar die ook een keer verdwalen bij Het Nationale Ballet. Wonderfeel deint mee op de ontwikkeling die in gang is gezet omtrent klassieke muziek. Kijk naar hoe er in 'DWDD' mee omgegaan wordt, het relaxte 'Podium Witteman', de serie 'Tracks' in het Concertgebouw, 'De Tiende van Tijl'. Allemaal initiatieven om de drempel naar klassieke muziek te verlagen. Denk ook aan het Prinsengrachtconcert, dat vind ik een prachtig voorbeeld van kwaliteit en toch laagdrempelig. Iedereen heeft daar plezier."

Brüggemann: "Aan het concept zelf doen we niets, alleen de context is anders. ClubMédieval zingt middeleeuwse liederen op Wonderfeel, dat doen ze ook in het Concertgebouw. Het enige verschil is dat ons podium midden in de natuur staat en de meeste uitvoeringen slechts vijfenveertig minuten duren. Reinbert de Leeuw speelt Liszt echt niet anders dan wanneer hij in het Muziekgebouw aan 't IJ zit."

Het festival duurt drie dagen. Twaalf uur per dag vinden er concerten, lezingen en kinderactiviteiten plaats; met een dagkaart kun je overal heen. Alles speelt zich af op een ruim terrein, van de ene naar de andere tent loop je echt wel een eindje. Voor een hapje eten is ook gezorgd: aan de vijver staat een aantal rollende keukens, met Italiaans, wat zoets en oesters. Voor elk wat wils. Mutsaerts: "Als je zoiets opzet, moet je het goed doen. Je kunt het vergelijken met de kermis die naar het dorp komt. Een aantal onderdelen moet aanwezig zijn: de botsautootjes, het spookhuis en de suikerspin. Dat geldt voor Wonderfeel ook: er moet een kritische massa zijn, een stevig volume aan aanbod, anders kun je het geen festival voor klassieke muziek noemen."

Grote troef: kinderen tot en met achttien jaar mogen gratis rondlopen. Zó haal je jong bloed binnen. Gezinnen die kamperen op de nabijgelegen camping hebben al een passe-partout in huis. Muziekinstrumenten knutselen, waterbeestjes zoeken: op Wonderfeel kan het.

Stiekem hebben Mutsaerts en Brüggemann al plannen voor volgend jaar. Mutsaerts: "Het zou waanzin zijn als we de energie die we hierin hebben gestopt na één aflevering laten vervliegen. Maar eerst maar eens de vuurdoop afwachten." Brüggemann: "Je weet nooit of het aanslaat. En toch, ik heb liever spijt van iets dat ik wel heb gedaan, dan van iets dat ik niet heb gedaan."

Wonderfeel met food, drinks, docs, moods, boots & birds: 24 t/m 26 juli, landgoed Schaep en Burgh, 's-Graveland. Info: wonderfeel.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden