Lisse zet VVOG in een fauteuil

LISSE - VVOG heeft de landstitel bij de zaterdagamateurs voor het grijpen gekregen na de magere en teleurstellende zege die Lisse gisteravond voor eigen publiek boekte op GVVV (2-1). Als de Harderwijkers zaterdag kans zien een bres te slaan van minimaal twee treffers met het nu uitgeschakelde GVVV gaat de titel naar VVOG.

PETER WILSCHUT

De wedstrijd van gisteravond kreeg voor 3000 toeschouwers een heel ander verloop dan zich vooraf liet aanzien. Lisse had als opdracht, zo ruim mogelijk afstand te nemen van GVVV, dat zelf nog vocht voor een minieme kans. Een ruime marge heeft er voor de thuisclub echter nooit ingezeten. Toen de tijdteller 45 seconden had weggetikt stond Lisse op een achterstand, die pas in de blessuretijd van de eerste helft ongedaan werd gemaakt. Marco de Jager kreeg in de eerste minuut de tijd om de aanval op te zetten, Berto Smit had de zuivere voorzet en Melrik Beukers rondde af (0-1). Het was een stand die GVVV niet alleen in het zadel hielp maar ook vertrouwen gaf.

De manier waarop de openingstreffer tot stand kwam maakte veel duidelijk over de gemoedstoestand waarin Lisse de laatste weken verkeert. Nu de overwinningen zich niet gemakkelijk meer aaneen rijgen, de vermoeidheid toeslaat en er kleine blessures ontstaan - gisteren ontbraken spits Van Bemmel en verdediger Strijks - raakt ook de mentale fitheid aangetast. De openingstreffer maakte zichtbaar dat Lisse niet als een hoentje zo fris in het veld stond. Trainer Ted Immers zei zaterdag na de winst op VVOG al dat de krachten van zijn ploeg tanende zijn. Niet verwonderlijk. Na een slopende beslissingswedstrijd tegen Scheveningen moest direct worden aangetreden voor de landscompetitie.

Het antwoord van Lisse op de perfecte opening van GVVV onderstreepte dat. Numeriek gezien hielden de ploegen elkaar voor rust qua kansen in evenwicht, de gevaarlijkste momenten speelden zich af voor het Lisse-doel. Daar verzuimden Van de Haar en Ad en Melrik Beukers echter om GVVV echt terug in de titelstrijd te brengen. Waarop Linger vlak voor rust de rekening presenteerde toen Van de Pol zich verslikte (1-1).

Ook in de tweede helft kon Lisse niet overtuigen. Drie riante kansen lieten Simons (2x) en Ras onbenut alvorens Linger halverwege het tweede bedrijf op of over de rand van buitenspel op weg mocht naar de Lisser voorsprong (2-1). Een grotere score heeft er nooit ingezeten, toen de pupillen van Immers het breien in het vijandelijk strafschopgebied uitgevonden hadden. De slappe start en het matig benutten van kansen vormen zo bezien de meest wezenlijke minpunten die Lisse gisteravond op de eigen conduitestaat heeft bijgeschreven en die VVOG in de fauteuil hebben gebracht.

Compliment

GVVV verdient op basis van het optreden van gisteravond in doorsnee een compliment. Afgezien van de beginfase van de tweede helft, toen de gebroeders Beukers de grenzen in hun eigen gedrag weer eens niet wisten te herkennen, hebben de Veenendalers zich niet alleen kranig gekweten van hun sportieve plicht, maar bovenal met verve gevochten voor de laatste kans. Die had de kampioen van de hoofdklasse B moeten pakken in het eerste bedrijf. Na de pauze was het aanvalsspel wat minder verrassend en geraffineerd, al bleef Lisse het er heel moeilijk mee houden.

Als gezegd schaadde de Beukers-shuffle toch weer het GVVV-blazoen. Waar de strijdlust voor het overige in orde was solliciteerde Melrik al voor rust naar een prent. Een aanslag op Kleyn leverde hem die vlak na rust op. Het was voor Melrik en zien al even onsympathiek spelende broertje Ad het sein om eerst Spruyt en later Ras met de vuisten te bewerken. De Limburgse scheidsrechter Deenen stond erbij en keek ernaar. GVVV-trainer Adelaar, die volgend jaar Spelbos bij Utrecht gaat assisteren, voelde de spanning nog het beste aan. In het heetst van de strijd wenkte hij Melrik naar de zijlijn, sprak wedstrijdsituaties met hem door en verlegde daardoor de aandacht. Een puik staaltje coaching dat zijn weerslag had op het vervolg van de onderhoudende wedstrijd die door het publiek na afloop werd beloond met een staande ovatie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden