Lisse laat kans op koppositie glippen

LISSE - Lisse heeft zaterdag verzuimd koploper Scheveningen te achterhalen. Drie minuten voor tijd liet de titelpretendent de zekere 2-1 tegen het toen al tot tiental uitgedunde Heerjansdam door de vingers glippen, waardoor op vier duels voor het eind een gat naar Scheveningen resteert van twee punten.

PETER WILSCHUT

Lisse liet dus de eerste kans onbenut om de kop van de ranglijst een ander aanzien te geven dan die sinds de vierde speeldag heeft. Eind september van het vorig jaar voetbalde Scheveningen zich naar de top, terwijl Lisse onder het kortstondig bewind-Paul Bahlmann nog amechtig adem hapte. De schade naar de top bedroeg negen punten toen Lisse de van Alphense Boys overgekomen trainer na zeven speeldagen terzijde schoof. Het herstel onder Ted Immers (ex-trainer van onder meer Haarlem, Heerenveen en Eindhoven - red.) mag er zijn. In de onder zijn leiding gespeelde vijftien duels liet Lisse nadien negen punten liggen. De kansloze positie werd gaandeweg ingeruild voor die van outsider en de ploeg is nu net zo zeer titelkandidaat is als Scheveningen.

Lisse had het zaterdag aan zichzelf te wijten dat de amateurkampioen niet op doelsaldo voorbij werd gestoken. De sterkste aanval (Lisse) en de slapste verdediging (Heerjansdam) van de afdeling leken vooraf garantie voor een grote zege van de thuisclub. De achterstand die Scheveningen bij ASWH al had opgelopen voordat in Lisse was afgetrapt, leek echter een soort deken te hebben gelegd over de scherpte van de Lisser ploeg. Het eerste gewin was dan ook voor Heerjansdam, toen Lissenaar Wijbenga na zes minuten de bal van zijn hoofd in het eigen doel zag vliegen (0-1). Met dank aan Heerjansdam-doelman Moraïs herstelde Lisse de schade al voor rust. Twee twintig-meter schoten (Van der Zwet 1-1 en Wijbenga 2-1) bleken voor de zwakke goalie een te zware opgave. In de tweede helft was het vanaf het begin wachten op de genadeklap. Heerjansdammer Remco Steen, voor rust bestraft met geel, stak Lisse daarbij de helpende hand toe door halverwege de tweede helft Jerrel Linger na te trappen, waarna hij rechtstreeks de rode rechthoek voorgeschoteld kreeg. Maar ook nadien liet het aanvallend getinte Lisse een handvol kansen onbenut. Trainer Immers waarschuwde de middenvelders Wubben en Wijbenga bovendien, met niet te veel mensen voor de bal te spelen. Waar de bevrijdende eigen treffer uitbleef, overkwam Lisse de fatale uitval van Heerjansdam. Drie minuten voor tijd maakte Renato Hokke, de gevaarlijkste spits van de bezoekers, de bal tussen drie verdedigers knap vrij. De krul uit het linkerbeen zeilde over doelman Kujach ongelooflijk mooi in de winkelhaak (2-2). Nog had Lisse via Spruyt het antwoord binnen bereik, maar zijn wanhoopspoging miste overtuiging voor het verlaten Heerjansdam-doel.

Immers toonde zich na het kostbare en onnodige puntenverlies al net zo bedaard als tijdens de wedstrijd: “Ik denk dat de berichten over de achterstand van Scheveningen in de beginfase een rol gespeeld hebben. Nadien hadden we om te beginnen op 3-1 moeten komen, maar in elk geval rust moeten opbrengen om te consolideren. Nu blijft het verschil met Scheveningen de overwinning die wij meer moeten behalen.”

Lisse ontmoet in de resterende duels Veere, ASWH, Katwijk en Rijnsburgse Boys. Scheveningen verdedigt de positie nog tegen Katwijk, Rijnsburgse Boys, Hoek en Achilles Veen.

Heerjansdam aanvaardde het punt als een cadeautje. Interim-trainer Arie van de Berg: “Ik weet niet waar Lisse mee bezig was, maar wij pakken dit geschenk met graagte aan. Het punt sterkt vooral ons zelfvertrouwen. Waar Heerjansdam in de eerste elf duels vijf punten incasseerde, is de winst in de tweede reeks van elf duels dertien punten. Heerjansdam is daarmee kansrijk om de twaalfde plaats - een beslissingsduel om handhaving - te verwerven. Bij het aantreden van Van de Berg werd dat al als het maximaal haalbare gezien.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden