Lisa Steltenpool 'Een nachtkastje? Dat heb ik niet eens'

U hebt net een boek over veganisme geschreven. Wat moest dat voor soort boek worden?

"Heel belangrijk vond ik dat er lekker eten in wordt beschreven. Rond veganisme hangt toch nog vaak een sfeer alsof je vooral een heleboel niet mag. In dit boek staan wel wat gezonde gerechten, maar zeker ook taarten en panna cotta. En veel informatie, want ik wil mensen absoluut geen mening opdringen, maar ze moeten wel geïnformeerd zijn als ze hun mening vormen."

Leest u veel kookboeken?

"Zeker, al kook ik er weinig uit - recepten haal ik meestal van internet. Kookboeken zijn meer om door te bladeren, foto's te bekijken en nieuwe ideeën te krijgen. Een van mijn favorieten is 'The Ultimate Uncheese Cookbook': over hoe je kaas vervangt door allerlei andere producten. 'Raw food als levenskunst' is ook heel fijn: daar staan heerlijke toetjes en taarten in. Maar ook in een klassieker als 'De dikke vegetariër' van culinair columnist van The New York Times Mark Bittman lees ik graag."

Leest u weleens iets anders dan over voeding?

"Eigenlijk niet. Voor mijn studie 'Voeding en Diëtetiek' moet ik natuurlijk al veel lezen, maar ook daarnaast zie ik veel over het onderwerp: in boekvorm en vooral op internet. Ik ben nu verdiept in 'The China Study', over melkconsumptie en welvaartsziektes. Of over ethiek en dieren... soepele leesboeken zijn dat alleen nooit, helaas."

Wat las u als kind?

"Ik las heel weinig. Mijn oudere zus las me '101 verhaaltjes voor het slapen gaan' voor, en later mijn broer, toen hij oud genoeg was om te kunnen lezen. Dat vond ik prachtig. Het maakte me niet uit dat ze me al die verhaaltjes al twintig keer hadden voorgelezen, ik wilde ze steeds opnieuw horen. Het was letterlijk stukgelezen."

Hoe vond u het verplichte lezen op de middelbare school?

"Op de havo stelde ik het lezen altijd uit, en dan moest je vijf boeken lezen in een maand. Dat maakte het niet leuker. Ik was aartslui, haalde altijd luisterboeken bij de bibliotheek. 'The Boy in the Striped Pyjamas' vond ik wel heel mooi, herinner ik me. En 'Haar naam was Sarah'. Maar romans lees ik nog steeds bijna nooit."

Er ligt dus vast niet veel op uw nachtkastje?

"Ik heb niet eens een nachtkastje; ik lees nooit voor ik ga slapen. Op vakantie wel, maar de laatste keer dat ik een rustige vakantie had, is drie jaar geleden. Ik heb toen wel veel gelezen, maar zou nu geen titel van boeken meer kunnen noemen."

Lisa Steltenpool (1992) is auteur van 'De vegarevolutie' en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden