Lisa is jaloers op de discipline van zus Demi

De periode rond de eindexamens is er voor veel leerlingen een van spanning en stress. Maar stel nou dat je niet de enige bent thuis, die zit te blokken. Trouw interviewt deze examenperiode vijf gezinnen met broers én zussen die allebei hun diploma willen halen. Vandaag: Lisa (17) en Demi (15) Schalkwijk die havo- en vmbo (tl)-examen doen op het Minkema College in Woerden.

ROB PIETERSEN

Biologie was gisteren gelukkig makkelijker dan verwacht, verzucht Demi. Nu stort ze zich volgens haar eigen strenge werkschema op een proefexamen economie. "Dat is samen met wiskunde mijn moeilijkste vak."

Het gaat goed met dat werkschema, ze smokkelt nauwelijks. Zelfs in de vakantie hield ze zich goed aan het plan. "De vakantie was geen vakantie. Die is helemaal opgeofferd. Ik heb alleen twee avonden met een vriendin een filmpje gekeken. Maar dat geeft niks: als alles goed gaat, heb ik straks héél lang vakantie."

Lisa is weleens jaloers op de discipline die haar zus zichzelf oplegt. "Dat zou soms best handig zijn. Maar ik kan het niet: heel netjes volgens een schema werken. Ik doe iets, tot ik merk dat het niet meer lukt. Dan ga ik aan de slag met een ander vak."

Concentratie vasthouden, dat is sowieso haar probleem, zegt de haviste die gisteren behoorlijk chagrijnig thuiskwam. Het economie-examen viel zwaar tegen. "Een black-out? Er waren wel vragen die ik had moeten weten, maar sommige dingen wist ik echt niet. En als het dan zo moeilijk is, dan voel ik de concentratie afnemen. Er zaten allemaal liedjes in mijn hoofd. Leuke liedjes hoor", zegt ze lachend. "Maar behoorlijk irritant als je examen hebt."

De zussen waren gisterochtend samen vanuit hun moeders huis in Montfoort naar hun school in Woerden gefietst. Gezellig. "Ik vind het fijn dat we gelijk examen doen", zegt Demi. "Anders zou je niets van al die spanning bij de ander begrijpen. Nu voelen we elkaar aan, we weten wat er gebeurt. En het heeft niet zoveel zin je op elkaar af te reageren."

Hun vader woont in Woerden, veel dichter bij het Minkema College dus. Toch vindt Lisa het fietstochtje van tweemaal daags ruim een half uur fijn. "Je moet ook buiten zijn, wat bewegen en ontspannen", zegt ze, net terug van de fietstocht. Ze had vanmiddag, na dat pittige examen, niet veel zin na te praten op het schoolplein. "Sommige kinderen maken elkaar helemaal gek. Daar word je alleen maar nerveuzer van. Ik hoop dat het cijfer meevalt, en anders wordt het een her. En hopelijk gaan de volgend examens beter. Nu even wat drinken en dan zal mijn moeder me wel weer naar boven sturen. Dan ga ik met wat oude examens van aardrijkskunde oefenen."

Dat gaat met de slaapkamerdeuren dicht. Dezer weken de examenhuisregels bij mama (telefoons beneden, deuren dicht en pas weer naar beneden komen als je klaar bent), maar vooral ook om de vrede te bewaren.

Demi: "Ik leer hardop. Dat vindt Lisa heel irritant. En zij leert wel eens met muziek aan. Daar kan ik dan weer helemaal niet tegen."

undefined

Examenagenda van vandaag

Vmbo gl/tl/kb

9.00-11.00 uur

Dans, drama

13.30-15.30 uur

Economie

Havo

9.00-11.30 uur

Aardrijkskunde

13.30-16.30 uur

Engels

Vwo

9.00-12.00 uur

Duits

13.30-16.30 uur

Economie

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden