Liquidaties / In de onderwereld circuleerde dodenlijst

De 43-jarige Peter la S. weet meer over moorden in het Amsterdamse criminele milieu. In ruil voor zijn verhaal krijgt hij minder straf.

Peter la S. wilde uit het voor hem levensgevaarlijk geworden criminele milieu ontsnappen. De enige manier om dat voor elkaar te krijgen, was om zijn maten te verraden en Justitie te vertellen over de achtergronden van de reeks liquidaties van afgelopen jaren, vertelde de 43-jarige kroongetuige La S. gisteren voor de rechtbank.

De kroongetuige sprak daar in aanloop naar de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak over de liquidaties en pogingen daartoe die de afgelopen jaren Amsterdam teisterden. La S. praat in ruil voor strafvermindering.

Het Openbaar Ministerie heeft hem beloofd dat tegen hem, als hij inderdaad volledige openheid van zaken geeft, in plaats van zestien jaar cel, acht jaar cel wordt geëist.

La S. is een belangrijke getuige voor het OM. De 43-jarige man heeft in een reeks verklaringen verteld over de voorbereiding en het plegen van liquidaties. Hij heeft bekend dat hij zelf met Jesse R. heeft samengewerkt om de zakenman Kees Houtman te vermoorden. La S. houdt daarbij vol dat hij aanvankelijk niet van plan was te schieten, en dat alleen in de paniek van het moment toch deed. Hij zou in elk geval niet de fatale schoten hebben gelost.

La S. stelt dat de man met wie hij samenwerkte, Jesse R., bij wel zeven of acht liquidaties betrokken is geweest. De kroongetuige liet blijken dat hij veel van zijn informatie over verschillende moordzaken van Jesse R. heeft gehoord. De kroongetuige vertelde de rechters dat zij een bijzondere vriendschap hadden. „Ons contact was meer dan criminaliteit alleen”, zei hij. „Wetenschap en religie waren voor ons veel belangrijker.” Zowel La S. als R. is aanhanger van Scientology. Volgens La S. onderhield R. de contacten met opdrachtgevers voor moorden. Die opdrachten zouden onder anderen via Ali A. zijn gekomen, die eveneens in deze rechtszaak verdachte is. De uiteindelijke opdrachtgever zou Dino S. zijn geweest. Die zou een lijst hebben gehad met daarop personen die vermoord zouden moeten worden. Dino S. is eerder wel genoemd als een van de topmannen van het criminele milieu in Amsterdam. Hij zou op zijn beurt weer contacten hebben gehad met Willem Holleeder en met Stanley H. De zus van Dino S. had eigenlijk in de laatste rechtszaak tegen Holleeder terecht moeten staan. Maar door ernstige ziekte ging dat niet door. Dino S. wordt internationaal gezocht. Jesse R. werd vorig jaar in Marokko opgepakt. Hij is onlangs aan Nederland uitgeleverd. Hij heeft niet gereageerd op de beschuldigingen van La S.

Op de lijst van mensen die moesten worden vermoord, stonden volgens La S. onder anderen cafébaas Thomas van der Bijl, die in april 2006 werd geliquideerd, en Nedim Imaç. Hij was voorzitter van de voetbalclub Türkiyemspor en werd in januari vorig jaar doodgeschoten.

Eind maart is er weer een zitting in deze zaak. De advocaten van Ali A. en van Sjaak B., die van wapenleveranties wordt verdacht, spreken dan. Zij vinden dat hun cliënten vrij moeten komen omdat La S. onbetrouwbaar is. Pas in het najaar wordt de zaak inhoudelijk behandeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden