Liquidatieproces Passage loopt opnieuw vertraging op

Strafzaak Dino Soerel verschuift vonnis naar voorjaar 2012

Het liquidatieproces Passage in Amsterdam, waarin al enkele jaren tien verdachten terechtstaan voor afrekeningen in de onderwereld, is opnieuw met maanden vertraagd. Het proces duurt nu minimaal twee jaar langer dan was gepland.

Eén van de verdachten, Fred R., zit al ruim vier jaar in voorarrest en is daarmee Nederlands recordhouder. De rechtbank zal in deze, voor de Nederlandse rechtspraak unieke strafzaak op zijn vroegst vonniswijzen in het voorjaar van 2012. De kans is groot dat in de jaren erna het gerechtshof zich over het metersdikke dossier moet buigen en dat daarna de Hoge Raad een finaal oordeel moet vellen, over onder meer de rechtmatigheid van de gevolgde procedures.

Het proces in de zwaarbeveiligde justitiebunker in Amsterdam-Osdorp begon op 9 februari 2009. De verwachting destijds was dat de rechtbank onder voorzitterschap van Frits Lauwaars ruim een jaar nodig zou hebben om tot een uitspraak te komen. Mede door aanhoudende conflicten met en over de verdachte spijtoptant en kroongetuige Peter la Serpe werd de inhoudelijke behandeling van de liquidatiezaken keer op keer vertraagd.

Bovendien bepaalde de rechtbank onlangs dat de strafzaak tegen de vorig jaar augustus aangehouden Dino Soerel in het Passageproces zou worden getrokken. Ook dat leidde tot aanzienlijke vertraging.

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Soerel onder de vlag van Passage is vermoedelijk eind juni en in juli. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de liquidaties van caféhouder Thomas van der Bijl, in 2006 en, een jaar eerder, van vastgoedhandelaar Kees Houtman. Ook wordt Soerel deelname aan een criminele organisatie verweten.

Van de verdachten kwam eind vorig jaar Ali A. na een voorarrest van drie jaar en zeven maanden vrij. Hij werd in het Passageproces verdacht van moord op voorzitter Nedim Imaç van de in 2009 opgeheven Amsterdamse voetbalclub Türkiyemspor. A. zou volgens het Openbaar Minsterie tevens deel uitmaken van de criminele organisatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor de liquidaties van Van der Bijl en Houtman. De rechtbank stelde echter in december dat er veel twijfels zijn in zijn zaak. Hij zou maximaal zes jaar kunnen krijgen. Bij goed gedrag zou hij na het uitzitten van tweederde van zijn straf vrijkomen. De rechtbank achtte het hierom niet redelijk om A. langer vast te houden.

Iets eerder kwam een andere verdachte, Sjaak B., vrij. Hij zat eveneens vast op verdenking van deelname aan een criminele organisatie en werd in verband gebracht met de wapenvondst in een villa.

De afgelopen maanden werd het proces nog extra vertraagd. Aanleiding was een verzoek aan de rechtbank van de raadsvrouw van Soerel, Bénédicte Ficq, om te laten onderzoeken of kroongetuige La Serpe een 'klassieke psychopaat' is. Ficq gaf aan dat La Serpe op allerlei gebied oppervlakkig, egocentrisch, leugenachtig en manipulatief is. De raadsvrouw baseerde zich hierbij op een door deskundigen vastgestelde checklist psychopathologie. De rechtbank wees haar verzoek na ampel beraad af omdat er onvoldoende feitelijke en juridische grondslag was voor onderzoek naar de gesteldheid van La Serpe.

Begin requisitoir staat voor september gepland
Als het aan de rechtbank in Amsterdam ligt zal, na de behandeling van de zaak tegen Dino Soerel en enkele nog resterende onderzoeken, komend najaar een begin worden gemaakt met het requisitoir in het Passageproces. Vanaf 26 september heeft rechtbankvoorzitter Frits Lauwaars hiervoor zeven dagen uitgetrokken. Als de officieren van justitie zijn uitgesproken, komen de advocaten van de verdachten minimaal twaalf dagen aan bod. Na repliek en dupliek, waarvoor tot de tweede helft van januari 2012 tijd is uitgetrokken, en het laatste woord, kan volgens een voorzichtige rechtbankprognose volgend voorjaar uitspraak worden gedaan. Dat het een lange zit zou worden, voorzagen bij het proces betrokken partijen al bij aanvang ervan. Dat dit, waar het de duur betreft, records zou geven, was echter nauwelijks voorzien. Opmerkelijk in dit verband is de positie van Lauwaars. De rechter was 64 jaar toen hij begin 2009 halsoverkop op het Passageproces werd gezet en ging er toen vanuit dat het proces in maart 2010 zou zijn afgerond.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden