Liquidatieproces belandt in laatste fase

De gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp, Beeld ANP
De gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp,Beeld ANP

Het Amsterdamse liquidatieproces Passage is in een afsluitende fase beland. De rechtbank rondde vanmiddag in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp formeel de inhoudelijke feitenbehandeling af.

Vanaf 14 mei is het de beurt aan het Openbaar Ministerie, dat op die dag begint aan het requisitoir. Daarin zet het OM zijn visie op het bewijs uiteen en zal het straffen eisen.

De diverse procesdeelnemers spraken vandaag van een 'historisch moment'. Officier van justitie Betty Wind: 'Ik weet niet of dit gebouw een vlag heeft, maar als dat zo is, mag hij van mij uit.'

Het laatste inhoudelijke blok werd gevuld met een reeks aanvullende vragen aan kroongetuige Peter la S., het onbetwiste middelpunt van het slepende proces. La S. heeft geruime tijd geweigerd verder te verklaren, onder meer doordat er weer nieuwe problemen waren gerezen over zijn afspraken met justitie over zijn bescherming. La S. heeft justitie beschuldigd van bedreiging en afpersing bij de onderhandelingen hierover.

Dat de kroongetuige deze week alsnog weer is gaan meewerken, heeft volgens zijn civiele advocaat Richard Korver te maken met 'dreigementen van het OM'. La S. 'staat met zijn rug tegen de muur', aldus Korver. Intussen is er nog steeds geen definitieve overeenkomst over de bescherming van La S. en zijn naasten in de toekomst.

'Passage' begon na een reeks inleidende zittingen op 9 februari 2009. Het proces draait om zeven liquidaties en een aantal pogingen daartoe. De verklaringen van Peter la S. vormen het hart van het bewijs. La S. heeft zelf zijn aandeel in een van de liquidaties bekend.

Het OM heeft hem een gehalveerde strafeis toegezegd, als tegenprestatie voor zijn belastende verklaringen over andere verdachten. Naast La S. zitten tien mensen in de beklaagdenbank.
Het requisitoir zal 5 dagen in beslag nemen. Daarna volgen de pleidooien van de advocaten. Het vonnis van de rechtbank wordt pas na de zomer verwacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden