Liquidatielijstje Holleeder: nog acht

Zus Astrid benoemt doelwitten: bekenden uit criminele milieu, Peter R. de Vries en zus Sonja

Willem Holleeder had plannen om een hele reeks mensen te liquideren voordat hij in december 2014 werd opgepakt voor het uitlokken van de moorden op hasjhandelaar Kees Houtman (2005) en kroegbaas Thomas van der Bijl (2006).

Holleeder had nog acht doelwitten op zijn lijstje staan, blijkt volgens NRC Handelsblad uit een verklaring van een van de twee zussen Holleeder, Astrid. NRC heeft het proces-verbaal ingezien waaruit dit blijkt.

Volgens Astrid had haar broer ook de criminelen Dick V., Danny K. en Dino S. op de korrel. Holleeder had enige tijd contact met hen. Ook de familie van Dino S. - niet meegerekend bij de acht doelwitten - is niet veilig voor haar broer, stelt zij. Verder noemt ze de namen van misdaadverslaggever Peter R. de Vries en haar oudere zus Sonja die eveneens verklaringen heeft afgelegd bij de politie tegen broer Willem.

Ook andere 'prominenten' uit het milieu zou Willem Holleeder hebben willen vermoorden. De twee Amsterdamse Hells Angels Harrie S. en Ronald H., met wie hij regelmatig verkeerde bij het inmiddels gesloten clubhuis in Amsterdam-Oost, worden door Astrid genoemd. De Bosniër Maruf M., met wie Holleeder tussen 2000 en 2006 regelmatig werd gezien, zouden ook op de lijst staan.

Holleeder werd al lang in verband gebracht met een reeks afrekeningen in het criminele circuit. Maar bewijzen ontbraken. Vorige maand tijdens een zitting van de rechtbank in Amsterdam op 18 juni werd echter al duidelijk dat zijn beide zussen en ex-vriendin Sandra Klepper zeer belastende verklaringen hadden afgelegd over zijn rol bij een reeks onopgeloste moorden.

Die verklaringen deden het Openbaar Ministerie besluiten om de aanklacht tegen Willem Holleeder fors te verzwaren. Maar liefst drie moorden - op John Mieremet (2005), zijn zwager (getrouwd met zus Sonja) Cor van Hout (2003) en vastgoedmagnaat en 'bankier van de onderwereld' Willem Endstra (2004) - werden toegevoegd aan het dossier. Ook de dood van Robert ter Haak (2003) werd op zijn conto bijgeschreven. De botenhandelaar raakte gewond in de kogelregen die Cor van Hout trof waardoor die later in het ziekenhuis overleed.

De afgelopen maanden heeft de politie de twee zussen en ex-vriendin veelvuldig gehoord. Het Openbaar Ministerie noemde eerder al de verklaringen van de drie vrouwen van 'het allergrootste belang'. Onduidelijk is in hoeverre justitie op grond van hun aanwijzingen verder kan gaan op de zaken rond de bedreigde personen.

Bij de rechtszitting in juni wilden Willem Holleeder en zijn advocaat Stijn Franken niet op de beschuldigingen ingaan. "Als het moment daar is, zal Holleeder zich uitspreken", zei Franken. De rechtszaak wordt in het najaar voortgezet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden