Liquidatie / Van Hout was wel slim maar niet slim genoeg

AMSTERDAM - Op zijn achttiende reed hij al in zijn eerste Mercedes. De ontvoeder van biermagnaat Heineken waande zich onaantastbaar. Cor van Hout (45) was slim, maar niet slim genoeg. Hij ontsnapte twee keer eerder aan een liquidatie. De derde keer werd hem fataal.

Veel geld vergaren, dat was zijn doel. Cornelis van Hout werd in 1957 geboren in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Hij groeide op in een gebroken gezin, waarin geldzorgen en werkloosheid aan de orde van de dag waren. Al op de mavo wilde hij later miljonair worden. De misdaad fascineerde hem, en dan vooral ontvoeringen.

Van Hout, bijgenaamd Flipper wegens zijn voorliefde voor speel- en gokkasten, had al op school moeite met orde en gezag. Na school ontmoette hij zijn 'bloedgabbers' Willem Holleeder, Frans Meijer en Jan Boel laard. Een paar jaar later werd Amsterdam opgeschrikt door een reeks gewelddadige overvallen: banken, geldtransporten en de Makro. De recherche heeft over die periode, 1977-1982, dikke dossiers. De bende, altijd verkleed en gemaskerd, schoot op alles wat bewoog. De spectaculairste overval: het beroven van het postkantoor bij het Centraal Station met een speedboot. De buit: 1,7 miljoen.

De zucht naar geld werd alleen maar heviger. Het geld stopten 'de jongens' in een 'oorlogskas'. Daarmee financierden ze de ontvoering van een rijke Nederlander. Een kidnapping voor tien miljoen gulden vond Van Hout kruimelwerk. Als je een ontvoering deed, moest je een reuzeklapper maken. In 1983 werden Alfred Heineken en chauffeur Ab Doderer ontvoerd. Wekenlang zaten ze opgesloten in een loods in het westelijke havengebied. Flipper en zijn maten waren wereldnieuws.

Van Hout wist na betaling van het losgeld eerst te ontsnappen. Uiteindelijk belandde hij toch in de cel. In de rechtszaal huilden de gabbers krokodillentranen en hadden ze medeleven met hun slachtoffers. Van Hout kreeg elf jaar. Ook zijn handlangers kregen lange celstraffen. Acht van de 34 miljoen gulden losgeld is nooit teruggevonden.

Na zijn vrijlating in de jaren '90 legde van Hout zich toe op de seksindustrie. Daar bleef het niet bij. De politie verbond zijn naam al snel met een grote internationale drugsbende. In 1996 keek Van Hout de dood in de ogen toen een man op een fiets zijn auto naderde en het vuur op hem opende, voor de deur van zijn woning in de Rivierenbuurt. Vier jaar later vond de tweede aanslag op hem plaats, die mislukte.

De politie arresteerde twee topcriminelen, waaronder John M. Die vertelde de politie niets met de liquidatie te maken te hebben, of met de moord op zijn zakenpartner Sam Klepper twee maanden daarvoor. Een kogelregen die toen op klaarlichte dag het winkelend publiek opschrok, maakte Buitenveldert tot het centrum van het criminele circuit. M. raakte vorig jaar zelf zwaargewond bij een aanslag. Een partij drugs heeft nu waarschijnlijk een eind gemaakt aan het leven van het Amsterdamse schoffie dat internationaal naam maakte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden