Lips: afscheid als ruiter met opgave Boekelo en dopinggeval

BOEKELO (ANP) - Een belangrijk militaryland wordt Nederland nooit, maar de deceptie die bondscoach Geert Tepperik tijdens de military van Boekelo beleefde, viel hem wel erg rauw op het dak.

Welgeteld drie Nederlanders van de tien die van start gingen, haalden in Twente de finish. Eddy Stibbe toonde met de achtste plaats internationale klasse aan. Hij veroverde voor de vijfde keer de nationale titel. Behalve Stibbe kwamen ook Gerrit Lozeman en Annemarie van Merckesteijn aan de finish.

Het niveau van de drie-sterrenwedstrijd, die uiteindelijk eindigde in een zege van Tait met Aspyring, was te hoog voor de Nederlanders Lips, Van Spaendonck, Kuypers, Van Reine, Van Leeuwen, Temmerman en Alice Lozeman. Zij moesten op zaterdag, met het zwaarste onderdeel de uithoudingsproef, de strijd staken.

WK-deelnemer Martin Lips sloot zijn loopbaan in Boekelo af. Geen bevredeigend afscheid voor Lips, die tevens werd geconfronteerd met een dopinggeval. Naar nu blijkt is tijdens de Wereldruiterspelen (WRS) in de urine van zijn paard Opstalan Winchester de verboden stof morfine gevonden. De ruiter heeft inmiddels TNO ingeschakeld voor een onderzoek. Volgens de Brabander moet de morfine in het voer van het dier hebben gezeten.

Het middel werd ontdekt na de dressuur, het eerste onderdeel van de military. Lips (39) is zich van geen kwaad bewust. “Morfine toedienen bij een militarypaard werkt averechts”, zegt de ruiter. “Het paard wordt er alleen maar sloom van. Ik ben heus niet roomser dan de paus, maar ik heb het dier niets gegeven.”

Bij TNO wordt onderzocht of de morfine in een voedingssupplement heeft gezeten. Opmerkelijk is namelijk dat de stof in dezelfde periode bij vijftien paarden is gevonden. “Van één springruiter weet ik dat de morfine in een voedingssupplement heeft gezeten. Hij is daarna vrijgesproken. Ik hoop dat het TNO kan bewijzen dat het bij mij ook op die wijze is gebeurd.”

Tijdens de Wereldruiterspelen beëindigde Lips de zware uithoudingsproef op de snikhete Vlasakkers in Soesterberg met een bijna-val op de een na laatste hindernis. Na afloop begreep hij niet hoe Winchester ineens stil kon vallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden