Lippits op ruw water naar finale in skiff

SEVILLA - Op het schuimende water van de Guadalquivir in Sevilla heeft Dirk Lippits gistermorgen de basis gelegd voor deelname aan de finale van het wereldkampioenschap roeien in de skiff. De 25-jarige Eindhovenaar won spelenderwijs de herkansing en drong door tot de halve finale.

Winnen was belangrijk voor de startpositie in de halve eindstrijd. Hij zei: ,,Als ik nu de finale niet haal, ligt dat alleen aan mezelf''.

Behalve Lippits boekte gisteren de vier-zonder-stuurman van Diederik Simon, Geert Cirkel, Matthijs Vellenga en Michiel Bartman een overtuigende overwinning. De kort voor de WK opnieuw samengestelde vier heeft de vaart er ineens ingekregen. Wellicht is er meer perspectief dan de inmiddels bereikte halve finale.

Skiffeuze Hurnet Dekkers haalde de halve finale met de allergrootste moeite. Na een desastreuze start sprintte zij op de laatste meters naar de derde plaats. De 28-jarige Amsterdamse arts, die amper drie jaar in een boot roeit, moet bidden voor ander weer in Sevilla. De stormachtige meewind vereiste veel techniek en die bezit zij nog onvoldoende. Met de storm tegen zou ze op kracht dik hebben gewonnen. Nu lag ze na 500 meter vijf seconden achter en kwam ze pas na 1500 meter bij de concurrentie. De Letse Kristiana Rode-Goelova stortte op de laatste meters in. Tot groot geluk van Dekkers.

De twee-zonder-stuurvrouw van Froukje Wegman en de geblesseerde Helen Tanger werd als eerste Nederlandse boot uitgeschakeld. De herkansing was een pijnlijk maar vergeefs probeersel. Vandaag varen nog acht Nederlandse ploegen de herkansing.

Dirk Lippits is, net als Hurnet Dekkers overigens, debutant op het WK in de eenzitsboot. De Eindhovense student scheikunde met het chemiebedrijf DSM als persoonlijke sponsor heeft wel een groot verleden als toproeier. In de dubbelvier won hij zilver bij de Olympische Spelen van Sydney 2000 en de WK van Luzern 2001. Dit is zijn eerste jaar in de eenzitter en het gaat hem uitstekend af. Hij haalde twee finales bij de wereldbeker (vijfde Luzern, zesde München) en de WK is weer een hogere stap naar zijn volgende doel: ,,Een olympische medaille in de skiff of goud in een prestigieus nummer.''

Wat hij met prestigieus bedoelde, liet hij in het midden. Dubbeltwee of een acht. Vooralsnog tast Lippits zijn mogelijkheden als skiffeur af; zeer zelfbewust. Zoals hij als tiener al een zelfbewuste tosporter was. Zijn privé-coach Ad Oomen vertelde gisteren in Sevilla: ,,Dirk kwam bij me en zei: 'Ik heb een stuk of tien titels in de atletiek. Ik weet nu al dat ik de wereldtop niet zal halen. Kan ik dat in roeien misschien wel?'''

Gisteren gebruikte hij zijn ervaring als atleet op de 800 meter door scherp te starten. Hij leidde na 500 meter met anderhalve seconde en kon daarna controleren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden