Linzensoep van Ezau
Iedereen weet dat Ezau zijn eerstgeboorterecht verkocht aan zijn broer Jacob voor een bord van 'dat rode daar'. De stoere Ezau kon de geuren die uit de pan met linzensoep kwamen, niet weerstaan.
Dit verhaal speelde zich in de grijze oudheid af. Feit is dat linzen al vele duizenden jaren in allerlei kleuren en maten worden geteeld. Hier zijn tegenwoordig de kleine, donkere, bruingroene linzen van Le Puy (die niet geweekt moeten worden) het bekendst en beroemdst, maar er zijn veel meer soorten, ondermeer de wat grotere, bruine Duitse linzen (waarvoor een uurtje weken geen kwaad kan) en de rode (vaak gespleten) linzen die vooral in de keukens van het Midden-Oosten en India in hoog aanzien staan. Deze rode linzen koken makkelijk stuk.
Wie naar recepten voor linzen op zoek gaat vindt er in elk land wel een paar, van zeer eenvoudig tot luxe en feestelijk. Een combinatie van linzen van Le Puy en patrijs of wilde eend bijvoorbeeld is klassiek, puree van rode linzen met komijn is even simpel als lekker en ook als het over soep gaat zijn er vele mogelijkheden. Ruth Keenan bedacht voor haar 'La Cuisine de la Bible', dat in 1995 bij üditions de la Martinière in Parijs verscheen, een soep van rode linzen zoals Jacob ooit wellicht aan het koken was. Keenan werd geboren in het land van de bijbel en verdiepte zich jarenlang in geuren en smaken van de gerechten in bijbelse tijden. Voor haar linzensoep hebt u nodig:
350 g rode linzen
2 uien, fijngehakt
2 eetlepels olijfolie
1 bouquet garni
4 takjes koriander
70 g tomatenpuree
1/2 eetlepel paprikapoeder
cayennepeper
zout en peper naar smaak
Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui. Roer de linzen er door, giet er 1,2 liter bouillon of water bij en breng de soep aan de kook. Doe er het bouquet garni en een paar takjes koriander bij. Zet het vuur laag en leg het deksel schuin op de pan. Laat de soep ongeveer 20 minuten koken. Roer op het moment dat de linzen zacht zijn de tomatenpuree erdoor en breng de soep op smaak met zout en peper. Houd hem nog 10 minuten tegen de kook aan. Voeg naar smaak paprikapoeder en cayennepeper toe, laat de soep nog 5 minuten op het vuur staan. Garneer de soep voor het opdienen met fijngehakte, verse koriander.