Lintjesregen!

Lintjes Beeld
Lintjes

De dag voor Koninginnedag is traditioneel de jaarlijkste lintjesregen. Opmerkelijke landgenoten worden onderscheiden met een lintje van de koningin.

Net als voorgaande jaren kunt u in dit overzicht zien wie er allemaal een lintje hebben gekregen.

Albert Verlinde heeft ’m, Chiel Montagne ook

Vanaf donderdag kan Albert Verlinde het trots melden: hij heeft een lintje van de koningin gekregen. Ze benoemde hem tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. En Chiel Montagne, presentator bij de TROS van programma's als Op Volle Toeren, zegt het Verlinde na, want ook hij is ridder geworden.

Leeuw voor apenonderzoeker

Acht wetenschappers krijgen donderdag de versierselen die horen bij de Orde van de Nederlandse Leeuw. De Orde van de Nederlandse Leeuw is de hoogste civiele onderscheiding, die alleen wordt uitgereikt aan mensen die „een zeer exceptionele prestatie” hebben geleverd voor de samenleving op basis van „zeer bijzondere talenten.” Eerder kregen onder anderen schilder Karel Appel en zwemmer Pieter van den Hoogenband een Nederlandse Leeuw.

Onder de decorandi bevindt zich donderdag bioloog en psycholoog Frans de Waal, die tegenwoordig in Stone Mountain (VS) woont. De Waal maakte in de jaren tachtig van de vorige eeuw naam als apenonderzoeker, waarbij hij vergelijkingen trok tussen dierlijk en menselijk gedrag. Sindsdien heeft hij ook het gedrag van onder meer olifanten bestudeerd. De Waal staat op de Timelijst van de honderd meest invloedrijke mensen ter wereld in deze tijd.

De decorandi ontvangen een witgeëmailleerd kruis aan een Nassaublauw lint met oranje banen aan weerszijden. Er zijn drie gradaties in de Orde van de Nederlandse Leeuw; naarmate de eer hoger is, wordt het lint breder. De twee hoogste rangen krijgen bovendien een borstster die zij bij galagelegenheden mogen dragen.

De jongste decorandus is donderdag de 35-jarige Wouter Maas uit Opmeer, vrijwilliger bij popfestival Zomerpop, jongerencentrum Pardoes en het Kinderdorp. De oudste is M. Schrijnemakers, 92 jaar, die in de Verenigde Staten woont. Hij heeft tal van boeken en artikelen geschreven over de geschiedenis van Geleen en de regio.

Oranjekenners worden officier

Journalist Maartje van Weegen en Johan ter Molen, directeur van Museum Paleis Het Loo, worden donderdag benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. De koningin eert daarmee twee mensen die zeer goed zijn geïnformeerd over haar Huis van Oranje.

Maartje van Weegen (pseudoniem voor Maartje Daalmeijer - Walet) werkt sinds 1970 bij de publieke omroep. Sinds zij in 1998 verslaggeving over het koninklijk huis ging doen voor de NOS, is haar bekendheid met sprongen toegenomen. Een miljoenenpubliek zag haar op televisie bij Prinsjesdagen, huwelijken, begrafenissen en andere belangrijke Oranje-momenten.

Van Weegen bleek vaak zeer goed op de hoogte van de gang van zaken binnen de koninklijke familie. Zo wist zij in 2002 als eerste te melden dat prinses Margarita en haar ex-man Edwin de Roy van Zuydewijn niet welkom waren bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima „wegens financiële problemen.” Van Weegen stopte in 2007 met haar televisiewerk. Tegenwoordig maakt zij een radioprogramma voor de AVRO.

Johan ter Molen is sinds 1999 directeur van Het Loo en sinds vorig jaar hoogleraar toegepaste kunst en kunstnijverheid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ter Molen heeft het museumpaleis flink afgestoft en aantrekkelijker gemaakt voor een groot publiek. Ook de koninklijke familie maakt tegenwoordig weer gretig gebruik van het prachtige paleis en de tuinen.

Ter Molen wil van Het Loo een „museum van de monarchie en het Huis van Oranje” maken. Nog dit jaar gaat bij het paleis een modern informatiecentrum over de monarchie en het koningshuis open.

Lintje zoekt vrouw

In totaal 1282 vrouwen, van wie tien uit de Antillen en Aruba, ontvangen donderdag een lintje. Dat zijn er 101 meer dan vorig jaar en tachtig meer dan in 2008. Het aantal gedecoreerde vrouwen is bijna 33 procent van het totale aantal onderscheiden mensen, dat 3746 bedraagt.

Het Kapittel voor de Civiele Orden denkt dat de toename van het aantal gedecoreerde vrouwen te danken is aan het project Lintje zoekt vrouw. Dat is gestart omdat de vrouwen altijd ver achterbleven bij de mannen, vooral bij het verkrijgen van een lintje voor verdiensten die te maken hebben met betaald werk. Voor zover vrouwen een onderscheiding kregen, was dat vooral voor vrijwilligerswerk. Jarenlang bedroeg de groep vrouwen die bedeeld werd met de lintjesregen, slechts een kwart van het totaal, aldus het Kapittel, dat hoopt dat de stijging nu echt gaat doorzetten.

Voor 4097 mensen was dit jaar een lintje aangevraagd. 11,6 procent van de voorstellen is afgewezen. Wie vindt dat iemand een lintje verdient, moet daarvoor een beargumenteerde aanvraag indienen bij de burgemeester. Die stuurt de aanvraag na akkoord door naar de commissaris van de Koningin, die zich tot het Kapittel wendt. Dat legt de aanvraag voor bij de betrokken minister, die finale goedkeuring verleent. Koningin Beatrix ondertekent elke toekenning bij Koninklijk Besluit.

Wie een onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau krijgt, moet iets bijzonders hebben gedaan voor koningin, staat of maatschappij. Vrijwilligers vallen vaak in de prijzen; dit jaar zijn dat er 3637. Vrijwilligerswerk in de eigen kring, ofwel mantelzorg, telt niet. Behalve in het geval van mevrouw M. Brands-Keesmekers uit Sittard, die al 70 jaar mantelzorger is. Zij zorgde eerst voor haar twee zussen en nu nog steeds voor haar twee dubbelgehandicapte zoons.

Elk jaar krijgen opvallend veel mensen uit de zuidelijke provincies een lintje. Dat komt volgens het Kapittel omdat de lintjescultuur daar meer leeft. In Zuid-Holland worden ook altijd veel lintjes opgespeld, maar dat komt omdat volksvertegenwoordigers na een bepaalde tijd automatisch recht hebben op een onderscheiding en veel politici nu eenmaal in Den Haag zitten. Dit jaar zijn 104 volksvertegenwoordigers aan de beurt. In de Koninkrijksdelen zijn 36 onderscheidingen toegekend, vier minder dan vorig jaar.

Familie mag lintje dode tegen borg houden

Na het overlijden van een door de koningin gedecoreerde, sturen de nabestaanden de versierselen die bij een decoratie horen in 80 procent van de gevallen terug naar de Kanselarij der Nederlandse Orden. Als de familie het niet vanzelf doet, is een herinneringsbrief zes tot acht weken na het overlijden meestal voldoende. Want de uitgereikte lintjes blijven altijd eigendom van de Staat, al kan de familie wel een eeuwigdurende bruikleen afkopen, aldus een woordvoerster van het Kapittel voor de Civiele Orden.

Enkele honderden families kiezen jaarlijks voor de bruikleen, zegt zij. Daarvoor moeten zij een borgsom betalen, die varieert van 2093 euro voor het Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw tot 178 euro voor een Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Bruikleen kost voor de zogenoemde eremedailles in goud, zilver en brons enkele tientjes. De bruikleen is onbeperkt. De Kanselarij krijgt wel versierselen van meer dan een eeuw oud terug, volgens de woordvoerster.

De eretekenen die de Kanselarij retour krijgt, gaan naar de keurmeesters. Die nemen de medaille of ster onder de loep. Veel onderscheidingen worden zonodig gerestaureerd, grondig schoongemaakt en gaan dan naar de volgende decorandus. „Maar de bijbehorende linten zijn altijd gloednieuw hoor”, verzekert de woordvoerster. Knoopsgatlintjes moeten de gedecoreerden zelf kopen en die blijven dus hun eigendom.

Medailles, spelden en sterren die te veel hebben geleden of die te vaak zijn hergebruikt, worden omgesmolten. De opbrengst van het edelmetaal vloeit terug in de staatskas.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden