Lintje zoekt vrouw

DEN HAAG (ANP) - In totaal 1282 vrouwen, van wie tien uit de Antillen en Aruba, ontvangen donderdag een lintje. Dat zijn er 101 meer dan vorig jaar en tachtig meer dan in 2008. Het aantal gedecoreerde vrouwen is bijna 33 procent van het totale aantal onderscheiden mensen, dat 3746 bedraagt.

ANP

Het Kapittel voor de Civiele Orden denkt dat de toename van het aantal gedecoreerde vrouwen te danken is aan het project Lintje zoekt vrouw. Dat is gestart omdat de vrouwen altijd ver achterbleven bij de mannen, vooral bij het verkrijgen van een lintje voor verdiensten die te maken hebben met betaald werk. Voor zover vrouwen een onderscheiding kregen, was dat vooral voor vrijwilligerswerk. Jarenlang bedroeg de groep vrouwen die bedeeld werd met de lintjesregen, slechts een kwart van het totaal, aldus het Kapittel, dat hoopt dat de stijging nu echt gaat doorzetten.

Voor 4097 mensen was dit jaar een lintje aangevraagd. 11,6 procent van de voorstellen is afgewezen. Wie vindt dat iemand een lintje verdient, moet daarvoor een beargumenteerde aanvraag indienen bij de burgemeester. Die stuurt de aanvraag na akkoord door naar de commissaris van de Koningin, die zich tot het Kapittel wendt. Dat legt de aanvraag voor bij de betrokken minister, die finale goedkeuring verleent. Koningin Beatrix ondertekent elke toekenning bij Koninklijk Besluit.

Mantelzorger

Wie een onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau krijgt, moet iets bijzonders hebben gedaan voor koningin, staat of maatschappij. Vrijwilligers vallen vaak in de prijzen; dit jaar zijn dat er 3637. Vrijwilligerswerk in de eigen kring, ofwel mantelzorg, telt niet. Behalve in het geval van mevrouw M. Brands-Keesmekers uit Sittard, die al 70 jaar mantelzorger is. Zij zorgde eerst voor haar twee zussen en nu nog steeds voor haar twee dubbelgehandicapte zoons.

Elk jaar krijgen opvallend veel mensen uit de zuidelijke provincies een lintje. Dat komt volgens het Kapittel omdat de lintjescultuur daar meer leeft. In Zuid-Holland worden ook altijd veel lintjes opgespeld, maar dat komt omdat volksvertegenwoordigers na een bepaalde tijd automatisch recht hebben op een onderscheiding en veel politici nu eenmaal in Den Haag zitten. Dit jaar zijn 104 volksvertegenwoordigers aan de beurt. In de Koninkrijksdelen zijn 36 onderscheidingen toegekend, vier minder dan vorig jaar.

De jongste decorandus is donderdag de 35-jarige Wouter Maas uit Opmeer, vrijwilliger bij popfestival Zomerpop, jongerencentrum Pardoes en het Kinderdorp. De oudste is M. Schrijnemakers, 92 jaar, die in de Verenigde Staten woont. Hij heeft tal van boeken en artikelen geschreven over de geschiedenis van Geleen en de regio.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden