Lintje voor tekenaar van Asterix

DEN HAAG (ANP) - De meest in het oogspringende gedecoreerde van dit jaar is een Fransman: Albert Uderzo, de tekenaar van de ook in ons land stukgelezen strip Asterix.

De 79-jarige Parijzenaar is benoemd tot Ridder in de exclusieve Orde van de Nederlandse Leeuw, een eer voor vooral persoonsgebonden verdiensten.

Uderzo is een inspiratie voor andere striptekenaars en Asterix is van belang voor de verspreiding van de Latijnse taal en cultuur, zo luiden twee van de overwegingen. Het lintje werd voor Uderzo aangevraagd door het Stripschap. Niet vastgesteld is waar en wanneer Uderzo de hoge onderscheiding in ontvangst zal nemen, want hij verkeert op dit moment niet in goede gezondheid.

Lintjes

Slechts 19 mensen traden ter gelegenheid van Koninginnedag tot de Orde van de Nederlandse Leeuw toe, terwijl er 3514 lintjes werden uitgedeeld, 236 meer dan vorig jaar. 3495 mensen werden dus gedecoreerd in de Orde van Oranje-Nassau. In de Nederlandse Antillen en Aruba is aan 49 personen een koninklijke onderscheiding toegekend. Dat zijn er maar liefst 31 meer dan in het voorgaande jaar.

Onder de gelukkigen deze keer is ook Willem van Kooten (alias Joost den Draaijer), die Officier in de Orde van Oranje-Nassau wordt, net als Commissaris van de Koningin in Noord-Holland mr. H. Borghouts en topman B. Verwaaijen van British Telecom.

Actrice, regisseuse en voormalig theaterdirecteur Cox Habbema werd eveneens officier in dezelfde orde. Muzikante, zangeres, presentatrice, theaterproducente en programmamaakster Leoni Jansen werd ridder bij deze orde, net als voormalig dirigent van Kinderen voor Kinderen G. Lustenhouwer. In de kindersfeer en met dezelfde eer werden ook G. van den Ende en E. Trommel beloond, van het amusementsduo voor kinderen Ernst & Bobbie. De artieste Sandra Reemer mocht zich ook bij dit gezelschap van ridders voegen.

In de sportwereld werd onder anderen Ton Boot verblijd met het ridderschap in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is als basketbalcoach een meervoudig kampioenenmaker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden