Lintje voor professoren, bekende Nederlanders en 3298 vrijwilligers

Drieenvijftig koninklijke onderscheidingen worden vrijdag in de Beurs van Berlage in Amsterdam klaar gezet voordat zij worden uitgereikt. Beeld anp
Drieenvijftig koninklijke onderscheidingen worden vrijdag in de Beurs van Berlage in Amsterdam klaar gezet voordat zij worden uitgereikt.Beeld anp

Ter gelegenheid van Koninginnedag ontvingen 3357 mensen dit jaar een lintje. Dit is het laagste aantal sinds 2005. Onder de gedecoreerden zijn onder meer Linda de Mol, André van Duin en 3298 vrijwilligers. Slechts tien mensen kregen de onderscheiding Orde van de Nederlandse Leeuw.

Vorig jaar ontvingen 3746 personen nog een koninklijke onderscheiding omdat zij een verdienstelijke prestatie hebben geleverd. Er zijn dit jaar ook veel minder aanvragen ingediend voor een lintje: 3683, ruim driehonderd minder dan een jaar geleden. Van de voorstellen is 8,5 procent afgewezen.

Het Kapittel voor de Civiele Orden heeft geen duidelijke verklaring voor de bescheiden lintjesoogst dit jaar. Wellicht houdt het verband met de gemeenteraadsverkiezingen in 2010, toen veel vertrekkende raadsleden en wethouders werden onderscheiden.

Orde van de Nederlandse Leeuw
Van de lintjes gingen er 1136 naar vrouwen, van wie een werd gedecoreerd met de exclusieve orde van de Nederlandse Leeuw. Ook negen mannen viel deze eer te beurt. De orde van de Nederlandse Leeuw is de hoogste civiele onderscheiding, die alleen wordt uitgereikt aan personen die 'een zeer exceptionele prestatie' hebben geleverd voor de samenleving op basis van 'zeer bijzondere talenten'.

Louis Emmerij krijgt als enige de onderscheiding Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau, deze onderscheiding is hoger dan die van Ridder of Officier. Hij is onder meer verbonden aan het United Nations Intellectual History Project in New York.

Jong en oud
De jongste gedecoreerde is de 35-jarige voetballer Clarence Seedorf, die momenteel bij AC Milan speelt. De oudste gedecoreerde is de 95-jarige J.G.E. van Leeuwen uit Ermelo, die nog steeds rondleidingen verzorgt in een infanteriemuseum.

Traditiegetrouw vallen vooral vrijwilligers in de prijzen, dit jaar zijn dat er 3298. Naar inwoners van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius en Saba gingen 34 lintjes.

Bekende Nederlanders
Actrice en tv-presentatrice Linda de Mol is benoemd tot officier in de orde van Oranje-Nassau. Haar baanbrekende tv-werk is van grote betekenis voor de ontwikkeling van het Nederlandse televisieamusement en haar blad Linda is de succesvolste glossy van dit moment, aldus het Kapittel voor de Civiele Orden.

André van Duin werd in 1993 al benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau, en is nu bevorderd tot officier in deze orde. 'Zijn humor is met de tijd meegegroeid en scherper geworden, zonder dat hij daarbij mensen beledigt of beschadigt', luidt het oordeel. Ook theaterpersoonlijkheid Willem Nijholt werd 'bevorderd', tot ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw.

Tot de bekende gedecoreerden behoren verder modeontwerper Addy van den Krommenacker, directeur Hein Jens van Koninklijk Theater Carré in Amsterdam, sportpresentator Kees Jansma, schrijver en dichter Frans Budé en voormalig NOS-nieuwslezeres Noraly Beyer.

> Bekijk op de kaart waar alle lintjes zijn uitgedeeld

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden