Lintje voor 3572 mensen

DEN HAAG (ANP) - De Lintjesregen is dit jaar op 3572 paar schouders neergedaald, 24 meer dan vorig jaar. In de exclusieve Orde van de Nederlandse Leeuw zijn twaalf mensen gedecoreerd en in de Orde van Oranje-Nassau 3560 personen. Op de Nederlandse Antillen en Aruba kregen 39 mensen een onderscheiding.

Er zijn 1181 vrouwen gedecoreerd, 21 minder dan in 2008. Onder de uitverkorenen zitten dit jaar 3489 vrijwilligers, een stijging van 56 mensen die belangeloos de handen uit de mouwen steken.

De jongste gedecoreerde is de 33-jarige Z. van der Weerd uit het Gelderse Welsum. Hij is veehouder en coördinator van een zorgboerderij waar hij 23 bewoners met een lichamelijke en geestelijke beperking uit Apeldoorn een zinvolle dagbesteding bezorgt. Ook is hij zanger, dirigent en diaken van de Hervormde Gemeente in diverse dorpen. De oudste gedecoreerde is de 92-jarige H. de Jager uit Doorn. Hij heeft zich sinds medio jaren vijftig ingezet voor Scouting Nederland en voor de Bond van Nederlandse Oorlogs- en dienstslachtoffers en de vereniging Contact Oud Mariniers.

Verdienen

Bekende Nederlanders, die een lintje opgespeld kregen zijn: musicus Erik van der Wurff, schrijfster Marion Bloem, kleinkunstenaar Frank Sanders, advocaat Geert Jan Knoops, jazzmusicus Ad van Beerendonk, voormalig rtv-presentator Karel van de Graaf, zangeres Denise Jannah en radiopresentator Jan van Veen.

Onder de vele minder bekende gedecoreerden zijn ook veel mensen die hun lintje minstens evenzeer verdienen, zoals Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw prof. dr. J. Klijn, die zulke belangrijke bijdragen leverde aan diverse nieuwe behandelingsmethoden van kankerpatiënten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden