'Linksigen slaan slaatje uit massamoord'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Geert Wilders beschuldigt zijn collega-Kamerleden Job Cohen (PvdA) en Tofik Dibi (GroenLinks) ervan dat zij de PVV verdacht proberen te maken in de nasleep van het drama in Noorwegen.

De PVV-leider neemt het Cohen kwalijk dat die in een radio-interview zei dat politici zich steeds moeten realiseren dat de woorden die ze spreken, ertoe doen. Cohen zei dat in verband met het anti-islamgedachtengoed van de Noorse schutter Anders Breivik.

De PvdA-aanvoerder zei er nadrukkelijk bij dat Wilders niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de daden van Breivik.

Cohen leek met zijn kritiek op de harde toon in het islamdebat een stapje verder te gaan dan in zijn eerste reactie na de schietpartij. Toen zei hij dat er 'in godsnaam' geen discussie moest losbarsten over de relatie tussen het gedachtengoed van de Noorse schutter en dat van Wilders. Breivik heeft in zijn manifest op internet duidelijk gemaakt dat hij het zeer eens is met anti-islampolitiek van de PVV.

Wilders neemt het GroenLinkser Tofik Dibi kwalijk dat die na het Kamerreces de kwestie in het parlement aan de orde wil stellen. Dibi wil een debat over de raakvlakken tussen de gedachtenspinsels van Breivik en het ongenoegen van de PVV-achterban over de islam.

Ook Dibi zegt nadrukkelijk dat hij Wilders niet als medeschuldig in de hoek wil zetten.

In de rest van de Kamer is er nog geen steun voor het houden van zo'n debat. Enkele Kamerleden vroegen zich gisteren af wat de uitkomst zou moeten zijn.

Wilders reageerde evenwel getergd en liet blijken dat hij niet zal dimmen in debatten over de islam en de multiculturele samenleving.

"Linksigen als Cohen en Dibi proberen nu een politiek slaatje te slaan uit massamoord. Ranzig. De PVV blijft zichzelf, inhoudelijk en ook wat betreft toon", ging Wilders via Twitter in het offensief.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden