’Linkshandige houdt portemonnee ondersteboven’

Vandaag is het internationale linkshandigendag. Deze dag werd in 1976 met opzet op vrijdag de dertiende in het leven geroepen als knipoog naar de vermeende onhandigheid van linkshandigen. René Bosch, zelf rechtshandig, is eigenaar van linkshandigenshop.nl, een webwinkel voor linkshandige producten.

Willy van Wely

In 1999 richtte u de eerste Nederlandse winkel voor linkshandige producten op. Hoe kwam u als rechtshandige op dit idee?

„Toen ik met Sinterklaas voor mijn vrouw en broer speciale linkshandige cadeautjes probeerde te kopen, kon ik alleen een schaar vinden. Ik besefte me dat alle producten automatisch gemaakt worden voor rechtshandigen, terwijl tien procent van de wereldbevolking naar schatting linkshandig is.”

Is het nou echt zo erg om als linkshandige een rechtshandig product te gebruiken?

„Het is vaak erg onpraktisch. Bij een gemiddelde portemonnee heeft iemand die links is de neiging de portemonnee op zijn kop te houden om het muntvakje links te krijgen, maar dan valt al het geld eruit. Bij het knippen oefenen de vingers van een linkshandige precies de omgekeerde druk uit op de handvatten, waardoor je de bladen van de schaar uit elkaar drukt en niet scherp kunt knippen. Vanwege de tegenovergestelde motoriek van linkshandigen kan het zelfs gevaarlijk zijn om rechtshandige machines te bedienen. Bij een elektrische boor zit het aan-uitknopje gevoelsmatig aan de verkeerde kant, waardoor linkshandige gebruikers hun hand op een ongemakkelijke manier door het handvat moeten wringen om de boor aan te doen.”

Naar welke producten is het meeste vraag?

„Het zijn vooral de kleine, alledaagse producten. Keukenhulpjes als dunschillers, kurkentrekkers en blikopeners zijn erg in trek. De scharen verkopen het allerbest. We krijgen ook veel vragen over een fototoestel voor linkshandigen en mokken met grappige teksten die aan de rechterkant van het oor staan in plaats van links.”

Wat zijn de voordelen van linkshandig zijn?

„Volgens sommigen zijn linkshandigen creatiever omdat de rechterhersenhelft waar de creativiteit huist beter ontwikkeld is. Leonardo da Vinci en Michelangelo waren bijvoorbeeld links. Ook veel Amerikaanse presidenten, zoals Bush senior, Clinton en Obama, zijn links. Mijn vrouw zegt dat het vooral handig is dat je als linkshandige vaak beide handen goed ontwikkeld hebt. Dan kun je bij het timmeren in een lastige hoek gewoon overschakelen op de andere, terwijl ik echt niet met links zou kunnen timmeren.”

Er worden in Nederland weinig activiteiten op linkshandigendag georganiseerd, organiseert u zelf nog iets?

„We leveren de hele maand augustus bij iedere bestelling een gratis linkshandige liniaal. Daarbij gaat de aflezing van rechts naar links, omdat een linkshandige ook in die richting lijnen trekt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden