Linkse Turken protesteren tegen politieke verdwijningen

Van onze redactie buitenland AMSTERDAM - Aanhangers van de Turkse verboden linkse groepering DHKPC hebben in Istanbul zestien toeristen en vijftien personeelsleden gegijzeld in de veertiende eeuwse Galata-toren.

Onder de gijzelaars, allen buitenlanders, waren Nederlanders, Fransen, Arabieren en Roemenen. De gijzeling duurde drie uren. Volgens het Turkse persbureau Anatolia is er geen geweld gebruikt, en hebben de ongeveer tien gijzelnemers zich na afloop zelf aangegeven bij de politie. Ze waren, vermomd als toeristen, het 64 meter hoge gebouw binnengedrongen, waarna ze een spandoek uithingen dat aandacht vroeg voor het toenemende aantal politieke verdwijningen van vooral linkse mensen. De tekst luidde: “Moordenaars van honderden onschuldige mensen gaan door met moorden, we zullen de moordenaars vinden”. De DHKPC stond vroeger bekend als Dev Sol. Donderdag bezetten tien leden van DHKPC een gebouw van een nieuwe politieke partij YDP, van de zakenman Cem Boyner, een snel stijgende ster in de Turske politiek. Na vier uur maakte de politie met traangas een einde aan die actie.

Familieleden van verdwenen personen houden de laatste tijd vrijwel dagelijks demonstratieve acties in heel Turkije. Ze schrijven de verdwijningen toe aan de 'contraguerrilla', een ondergrondse organisatie met vertakkingen naar politie, geheime dienst en leger, waarvan niemand precies kan zeggen hoe ze werkt. De familieleden trekken vaak in optochten met kaarsen bossen in, waar ze vermoeden dat de gezochte personen liggen begraven.

In Ankara heeft een hogere ambtenaar van het Turkse ministerie van buitenlandse zaken de vertegenwoordiger van de Europese Unie gevraagd om hulp bij de ontwikkeling van nieuwe ondervragingstechnieken. Hij deed zijn verzoek naar aanleiding van de continue klachten binnen de EU over de mensenrechten in Turkije. De ambtenaar zei: “Als u een beter systeem voor het verzamelen van bewijzen en van ondervraging hebt, geef ons die dan. Als er bijvoorbeeld tijdens een demonstratie het vuur op de politie wordt geopend, wat doet u dan?”

Volgens de krant Hürriyet zit er in die laatste zin een steek onder water in de trant van: dat zouden jullie ook niet leuk vinden.

Maar hij houdt ook de erkenning in dat er foltering is. De krant wijst op een eerdere uitspraak van premier Tansu Çiller, afgelopen lente, waarin ze aan een Turkse mensenrechtenorganisatie vroeg: “Help ons met een ondervragingstechniek zonder foltering”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden