Linkse samenwerking is ver weg

groningen – Ineke van Gent (GroenLinks) spreekt van een niet-aanvalsverdrag tussen de linkse partijen. Bert Koenders (PvdA) wil het Des Indes-beraad nieuw leven in plaatsen. Ooit kwamen VVD, PvdA en D66 in het Haagse Hotel Des Indes samen om informeel te praten over paarse samenwerking. Nu is het doel (met GroenLinks en SP) linkse samenwerking.

Van Gent, Tweede Kamerlid en Koenders, oud-minister voor ontwikkelingssamenwerking, gingen zaterdag met elkaar in debat in de marge van het PvdA-congres in de Groningse Oosterpoort. Rechts is aan de macht, daar tegenover moet links een vuist maken, is de gedachte.

Met enige regelmaat droomt links daarom van samenwerking. Enige tijd geleden werd bekend dat Job Cohen en Femke Halsema daarover van gedachten wisselden. En een paar weken geleden organiseerde de PvdA in Amsterdam een manifestatie waar ook SP en GroenLinks van de partij waren.

Linkse samenwerking? Sinds vorige week lijkt die verder weg dan ooit. De missie naar Kunduz in Afghanistan splijt de geesten met aan de ene kant PvdA en SP (tegen) en aan de andere kant GroenLinks en D66 (voor). Dus hoezo linkse samenwerking?

De aanwezigheid van Van Gent als gast op het PvdA-congres was pikant. Zij stemde vorige week immers als enige van de GroenLinks-fractie tegen de nieuwe missie naar Afghanistan.

Van Gent waarschuwde zaterdag dat PvdA en GroenLinks elkaar niet de maat moeten nemen, zeker niet over Afghanistan. Daar hoeft ze niet bang voor te zijn, lijkt het. Bij de PvdA zegt weliswaar iedereen niet te begrijpen hoe GroenLinks het ’knudde-voorstel’ (Koenders) van de regering heeft kunnen steunen. Maar ze weten donders goed dat nog maar enkele jaren geleden de PvdA dezelfde afweging maakte als GroenLinks nu. Toen ging het om de missie naar Uruzgan. Zo groot zijn de verschillen dus niet.

Maar het blijft tobben. Van Gent en Koenders beseffen dat samenwerking op concrete punten vooralsnog het maximaal haalbare is. Dat vindt ook Rosita van Gijlswijk, SP-raadslid in Groningen. Haar partij wil voor de Statenverkiezingen in Groningen niet eens een lijstverbinding aan met een andere partij. „We gaan uit van de eigen kracht.”

Koenders zegt dat zijn partij zich moet profileren. En tegelijk het debat aan moet gaan met andere linkse partijen, maar niet polariserend. Maar verdere samenwerking? Vooralsnog is dat een mooi onderwerp voor informeel overleg buiten de spotlights. Koenders: „Aan zo’n type beraad bestaat veel behoefte. Daar wil ik me persoonlijk voor inzetten in het belang van Nederland en van de linkse samenwerking.” Van Gent is dat met hem eens „Het is belangrijk om vooroordelen over elkaar weg te werken. Maar laten we het niet te zwaar maken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden