Update

Linkse oppositie wil bankenbelasting verdriedubbelen

PVV-Kamerlid Roland van Vliet Beeld ANP
PVV-Kamerlid Roland van VlietBeeld ANP

De linkse oppositiepartijen in de Tweede Kamer PvdA, SP en GroenLinks willen de bankenbelasting die het kabinet voorstelt verdriedubbelen. De belasting zou dan rond de 1 miljard euro per jaar moeten opbrengen.

Het voorstel kan een meerderheid krijgen als de PVV het steunt. Maar PVV-Kamerlid Roland van Vliet wilde tijdens de eerste fase van het debat niet zeggen of zijn partij een hogere belasting wil steunen. Van Vliet wil dat staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) eerst kijkt of de doelmatigheidsvrijstelling kan worden verlaagd of afgeschaft. Dat is een korting op de bankenbelasting om de administratieve last van banken te verminderen.

Het kabinet werd het vorig jaar oktober eens over de bankenbelasting die volgens het kabinet gerechtvaardigd is, omdat de banken tijdens de kredietcrisis met miljarden euro's zijn geholpen. Het kabinet hoopt ook dat de financiële sector in Nederland het bonusbeleid gaat matigen na invoering van de bankenbelasting. Die behelst namelijk ook een extra opslag voor de bank als het bonussen verleend die hoger zijn dan 100 procent van het vaste jaarsalaris.

Aanscherping
Een ruime Kamermeerderheid wil deze maatregel fors aanscherpen en steunt een voorstel van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt om de grens van 100 procent te verlagen naar 25 procent. Dat betekent dat als een bank een variabele beloning geeft van meer dan 25 procent van het vaste salaris, de extra toeslag van 5 procent al geheven moet worden.

Omtzigt wil dat banken weer saaier worden en er minder bonussen staan op risicovol gedrag. VVD-Kamerlid Helma Neppérus is er fel op tegen dat de staat de bonussen bij banken nog verder reguleert. Bovendien voorspelt ze dat als de bonussen worden aangepakt, de vaste salarissen zullen stijgen en het effect per saldo nul is.

De bankenbelasting zou halverwege dit jaar moeten ingaan en in eerste instantie 300 miljoen euro per jaar moeten opbrengen, daarna structureel meer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden