Linkse Humala of rechtse Keiko Fujimori wordt president Peru

De tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Peru gaat tussen de linkse nationalist Ollanta Humala en de rechtse Keiko Fujimori, dochter van oud-president Alberto Fujimori. Humala en Keiko Fujimori kregen zondag in de eerste ronde van de stembusgang de meeste stemmen. De tweede ronde is op 5 juni.

Na het tellen van bijna driekwart van de stemmen stond Humala op 29,2 procent. De 35-jarige Keiko Fujimori had de steun van 22,9 procent. Oud-premier Pedro Pablo Kuczynski stond op 21 procent, oud-president Alejandro Toledo op 15,5 procent. Enkele weken geleden stond Toledo in peilingen nog op kop.

Bij de vorige presidentsverkiezingen in 2006 legde de oud-militair Humala het af tegen het huidige staatshoofd Alan García. Humala maakte toen een verkeerde inschatting door vriendschappelijke banden aan te knopen met de in Peru impopulaire Venezolaanse president Chávez.

Dit keer bezigt de voormalige officier niet langer de harde nationalistische en anti-kapitalistische taal waarmee hij investeerders uit binnen- en buitenland op de kast joeg. Armoedebestrijding is een prioriteit van Humala, maar voor de economische hervormingen propageert hij nu de weg van de geleidelijkheid.

Het kan voor Humala een voordeel zijn dat hij het in de tweede ronde opneemt tegen de rechtse Keiko Fujimori. Haar vader zit in de gevangenis wegens mensenrechtenschendingen en corruptie. Haar tegenstanders waarschuwen dat, wanneer zij president wordt, haar vader vanuit zijn cel zal meeregeren.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden