Linkse club zoekt nieuw onderdak

AMSTERDAM - Na de progressieve rk Acht Mei Beweging dreigt nu ook het linkse Landelijk Missionair Collectief ermee te stoppen.

Vrijdag belegt het LMC een beraadsdag over zijn toekomst. Ds. Jan Seeleman uit Rozenburg verwacht dat het LMC elders onderdak gaat zoeken.

Het Landelijk Missionair Collectief ontstond in de jaren tachtig, op de golven van het Conciliair Proces. Dat wilde aandacht voor 'vrede, gerechtigheid en heelheid der schepping', maar ebde geruisloos weg. Het LMC hield dat engagement levend.

Eens had het Bulletin van het LMC zo'n achthonderd leden, aldus Seeleman. Nu zijn er nog vijfhonderd, maar de vergrijzing slaat toe - met zijn 56 jaar is Seeleman een van de jongsten.

De Acht Mei Beweging is gesneuveld, het progressieve Samen-op-weg-in-beweging stopte recent na amper twee jaar, en ook het LMC heeft het tij niet mee. De Samen-op-wegkerken, waarbinnen de meeste aanhang zit, 'doen concessies naar rechts om de kerkenfusie te redden, en laten de maatschappelijke vragen zo links liggen', zegt Seeleman. Hij ziet zijn LMC graag 'meer bereik' krijgen om voor die samenlevingskwesties weer aandacht te krijgen. Als zelfstandige organisatie lukt dat waarschijnlijk niet meer, denkt Seeleman.

Een van de LMC-voortrekkers is W. (Wim) A. Kist (88), jurist en theoloog, man van de Doorbraak en van Kerk en Wereld. Hij wil het LMC juist zelfstandig houden en als een Gideonsbende het profetisch spreken laten vertolken. Seeleman ziet het LMC eerder aansluiten bij Oikos, een oecumenische ontwikkelingsorganisatie.

Antropoloog Hans Feddema stelt in het jongste Bulletin voor om het LMC apart te laten bestaan en het blad te laten opgaan in het GL-periodiek De linker wang. Seeleman geeft dat idee weinig kans: ,,GroenLinks is voor velen van ons een brug te ver.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden