Verkiezingen Spanje

Links wint Spaanse verkiezingen, extreemrechts rukt op: nog meer versnippering

De sociaal-democratische demissionair premier Pedro Sanchez tijdens de verkiezingscampagne, eerder deze week.  Beeld Reuters
De sociaal-democratische demissionair premier Pedro Sanchez tijdens de verkiezingscampagne, eerder deze week.Beeld Reuters

De sociaal-democraten hebben de Spaanse parlementsverkiezingen opnieuw gewonnen. De PSOE van premier Pedro Sanchez kwam uit op 28 procent van de stemmen, goed voor 120 van de 350 zetels.

Bij de vorige verkiezingen in april haalde de PSOE van demissionair premier Pedro Sánchez nog 123 kamerzetels binnen. Ondertussen deden vooral Spanje’s rechtse partijen goede zaken. De conservatieve Partido Popular steeg naar 87 zetels en het extreemrechtse VOX verdubbelde zelfs ruim van 24 naar 52 zetels en werd daarmee de derde partij van Spanje.

VOX, de grote sensatie zondag, werd beloond voor de harde partijlijn om de onrust in Catalonië te beteugelen. Extreemrechts, dat bij de vorige verkiezingen het parlement was binnengekomen, is daarmee nu definitief een belangrijke machtsfactor geworden.

De winst van VOX gaat ten koste van het centrumrechtse Ciudadanos. De partij maakte een vrije val en houdt nog maar 10 van de 57 huidige zetels over. De conservatieve Volkspartij stijgt ondertussen van 66 naar 87 zetels. Unidos Podemos daalt naar 35 zetels, terwijl Mas País, dat zich van de activistisch linkse partij afsplitste, met drie zetels het parlement binnenkomt. Opvallend is verder het debuut in de kamer van de rurale partij ‘Teruel Bestaat’ en de activistisch-linkse Catalaanse separatisten van de CUP.

Presidentskandidaat Santiago Abascal van Vox.  Beeld Reuters
Presidentskandidaat Santiago Abascal van Vox.Beeld Reuters

Coalitievorming wordt moeilijk

Noch links, noch rechts kunnen met deze resultaten een solide regeringsblok vormen. De verkiezingsuitslag, die een nog grotere versnippering van het politieke landschap in Spanje laat zien, stelt de partijen wederom voor een grote uitdaging om nu wel vruchtbaar samen te werken. De stembusgang zondag was namelijk al de vierde in vier jaar tijd. Sinds de tot 2015 door sociaal-democraten en conservatieven gedomineerde Spaanse politiek werd opengebroken door de opkomst van nieuwe partijen, lukt het maar niet om een stabiele regering in Madrid te vormen.

Pedro Sánchez is na de nieuwste verkiezingen de aangewezen persoon om hier werk van te maken. Hij zal daarvoor weer moeten aankloppen bij andere linkse partijen en de regionationalisten uit Catalonië en Baskenland. Een poging die eerder jammerlijk strandde. Een regering over rechts of een links-rechts-samenwerking lijken op het eerste gezicht echter nog ingewikkelder.

Ondanks grote protesten in Catalonië de afgelopen weken verliepen de verkiezingen daar, te midden van een grote politiemacht, kalm. Pro- en anti-onafhankelijkheidspartijen haalden daar ongeveer even veel zetels.

De opkomst was in Catalonië net als in de rest van Spanje lager dan in april. Spanjaarden lijken moe van de vele verkiezingen. Minder dan 70 procent van de stemgerechtigden ging zondag naar de stembus.

Lees ook:

In Madrid wordt gerekend op een coalitie die eerder een moetje dan een stabiel huwelijk is

Spanje worstelt met de Catalaanse kwestie en hoge werkloosheid. Veel kiezers zien de ruziënde politieke partijen als een van de grootste problemen. Na de verkiezingen van zondag wordt een lastige coalitiepuzzel verwacht.

Het Spaanse platteland vecht terug tegen de leegloop

Sinds jaar en dag voltrekt zich een ‘rurale exodus’. Een nieuwe politieke partij probeert de leegloop van het platteland op de agenda te zetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden