Links wint in Frankrijk maar genadeklap blijft uit

De Fransen zijn teleurgesteld in president Sarkozy, bleek tijdens de regioverkiezingen. Maar de socialisten kunnen zich nog niet rijk rekenen.

Bij de tweede en beslissende ronde in de regioverkiezingen in Frankrijk was de vraag niet of de UMP van president Nicolas Sarkozy zou gaan winnen, maar of zij in staat zou zijn het verlies nog enigszins te beperken.

Tijdens de eerste ronde op 14 maart kreeg de partij namelijk al een lelijke dreun te verwerken. Zozeer zelfs dat een overwinning in alle regio’s op het Franse vasteland voor links tot een reële mogelijkheid ging behoren. Om die kans te vergroten sloot de Parti Socialiste in aanloop naar de tweede ronde op diverse plaatsen gelegenheidheidscoalities met de lijst Europe-Ecologie en het anti-kapitalistische Front de Gauche. Maar de droom van de socialisten is niet uitgekomen. De UMP won de Elzas en sleepte het overzeese gebiedsdeel Réunion in de wacht.

Niettemin blijft het een hard gelag voor Sarkozy. Natuurlijk gaat het ‘maar’ om regionale verkiezingen, maar de meeste analisten zijn het erover eens dat veel rechtse stemmers die gebruikt hebben om hun onvrede te uiten. Ze bleven weg of liepen over naar het Front National. De partij van Jean-Marie Le Pen sleepte gisteren geen enkele regio in de wacht, hoewel Le Pen zelf in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur bijna een kwart van de stemmen kreeg.

Met 51 procent was de opkomst aanzienlijk hoger dan een week geleden. Voor de UMP mocht dat dus nauwelijks baten en dat maakt de PS tot de onomstreden winnaar met de aantekening dat deze partij het op lokaal niveau traditioneel goed doet.

De grote vraag is of de socialisten ook op landelijk niveau van hun overwinning zullen profiteren. De gewonnen regioverkiezingen van 2004 en de verloren presidentsverkiezingen van 2007 laten zien dat dat lang niet vanzelfsprekend is.

Hoop kunnen de socialisten in ieder geval putten uit het feit dat zij kennelijk in staat zijn een coalitie te smeden die linkse kiezers naar de stembus weet te lokken. Dat biedt perspectieven voor de presidentsverkiezingen van 2012.

Een probleem blijft echter dat de PS er nog altijd niet in is geslaagd een geloofwaardig alternatief te formuleren voor het beleid van Sarkozy.

Een andere kwestie die blijft sluimeren is de leiderschapscrisis binnen de partij. Sinds het vertrek van Lionel Jospin in 2002 is de partij verscheurd door interne machtstwisten. Die lijken voorlopig beslecht in het voordeel van Martine Aubry. Maar als in de aanloop naar de presidentsverkiezingen uit peilingen blijkt dat zij niet in staat is Sarkozy te verslaan (vooropgesteld dat die zich kandidaat stelt), dan zullen haar concurrenten niet aarzelen toe te slaan.

Oud-presidentskandidate Ségolène Royal bijvoorbeeld, die gisteren met overmacht herkozen werd in regio Poitou-Charentes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden