Links Turkije sterker na verrassende fusie

Van onze redactie buitenland AMSTERDAM - De sociaal-democratische ministers in het Turkse kabinet hebben hun ontslag aangeboden, nadat hun partij was opgegaan in een oppositiepartij.

De wonderlijke situatie, die is ontstaan na de fusie van de twee sociaal-democratische partijen SHP (regering) en CHP (oppositie), zal naar verwachting niet leiden tot een regeringscrisis. De elf ministers treden af om aan hun partijleider de kans te geven de portefeuilles opnieuw te verdelen.

Dit weekeinde kwam alsnog vrij verrassend de fusie tot stand tussen de SHP en de CHP nadat die eerder was afgeketst op ruzie over het leiderschap. Het lange tenenprobleem is nu zo opgelost dat Hikmet Çetin (SHP) partijleider wordt, terwijl de nieuwe partij de naam CHP krijgt. Formeel is er geen fusie maar gaat de SHP op in de CHP. In Turkije bieden ministers hun ontslag niet aan aan het staatshoofd en evenmin aan de premier, maar aan de leider van hun partij. Die benoemt ook de vervangers. Premier Tansu Çiller, zelf leider van de grootste coalitiepartner DYP, heeft bij de keus van de nieuwe socialistische ministers geen inbreng.

Binnen het parlement mag haar nieuwe coalitie-partner sterker zijn geworden, op de verdeling van het aantal ministersposten zal dat niet van invloed zijn. De nieuwe CHP kan bij verkiezingen hoge ogen gooien. De verwachting is dat de verenigde sociaal-democraten zullen ijveren voor democratisering. Of dat veel zal uithalen hangt af van politie, leger en de zogeheten 'contraguerrilla', een mistige geheime organisatie, van wie niemand het fijne zegt te weten, en die gespecialiseerd zou zijn in verdwijningen en onopgeloste moorden.

De Nederlandse Orde van advocaten heeft de afgelopen maanden enige malen bij de Turkse regering geklaagd over toenemende druk op Turkse strafpleiters. Dat staat in het Advocatenblad. Onlangs is de Orde van advocaten in de bres gesprongen voor een gearresteerde Turkse advocate. De politie ontkende de vrouw te hebben aangehouden maar gaf na tussenkomst van de orde toe dat zij op het hoofdbureau in Istanbul was. Toen zij daar met een collega-jurist mocht spreken, vertelde zij dat haar polsen achter haar rug werden gebonden waarop zij aan haar armen werd opgehangen. Toen zij met haar collega sprak, was haar rechter arm onbruikbaar.

Het uiterst linkse weekblad KurtuluÇ is gisteren verboden, een maand na zijn oprichting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden