Links T-shirt in ruil voor drie zwart-rood-gele vlaggen BRASSEM

Dinsdagavond laat, pal nadat Italië de Duitse droom aan diggelen had getrapt, heb ik een bushokje aan diggelen gezien. In Berlijn! Ik had het niet voor mogelijk gehouden.

Daaruit blijkt weer: eigenlijk zijn Duitsers gewone mensen. Degenen die zich daarover nog het meest verbazen, zijn de Duitsers zelf. De afgelopen weken kon je geen krant opslaan en geen radio- of tv-programma aanzetten, of een deskundige gaf uitgebreid antwoord op de tot in den treure herhaalde vraag: ’Zijn al die zwart-rood-gele vlaggen een verontrustend teken van oplevend nationalisme?’

De psychologen, politici, historici enzovoort, susten. Een beetje nationale trots is normaal. Op ’Die Fahnen hoch’ volgt niet meteen: ’Die Reihen fest geschlossen’, laat staan ’SA marschiert’.

Een collega van een lokaal Duits dagblad bevroeg mij ook. ,,Extreem-rechts is ten onder gegaan in een golf van patriottisme’’, zei ik wijs. Of ik dat even langzaam kon herhalen. Dit wilde hij letterlijk citeren. Wij, Duitsers, die de wereld zoveel leed hebben aangedaan, zijn ok! Zeggen zelfs buitenlanders!

,,Ik ben maar één keer uitgemaakt voor Scheiß-Hollünder’’, bedierf ik de pret. ,,Ik verexcuseer me namens mijn landgenoten’’, sprak de kwezelige confrère te Kiel.

Duitsers hopen dat hun team wint. Velen hebben een hekel aan de concurrenten die hun nationale helden bespugen, hun noppen in benen van opponenten boren, en maar zeuren dat ze onverdiend verliezen. Veel Duitsers hebben het niet op de landgenoten van dat team, met of zonder oranje Wehrmacht-helmpjes. Beetje simpel, maar nogal wiedes.

En ze vlaggen. Foei! Een Saksische afgevaardigde van de linkse PDS biedt voor drie Duitse vlaggen een PDS t-shirt. Dat gevlag is onkies, vindt de inzamelaarster, wegens ,,de unieke misdaden van het nationaal-socialistische Duitsland.” Alsof het om hakenkruisvlaggen gaat, in plaats van de zwart-rood-gele, die de nazi’s nota bene nooit gebruikten. Welk land heeft nog nazi’s nodig met zulke anti-fascisten?

Heerlijk, dat de Duitsers er nu uit liggen. Houden ze eindelijk op met hun gezever over die vlaggen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden