Links mist tolerantie ten aanzien van gelovigen

Seculieren beschouwen geloof vaak als een zoveelste opinie. Daarmee schuren ze aan tegen de islamopvatting van de PVV.

Op Facebook werd ik overspoeld met reacties van mijn linkse vrienden nadat ik het opnam voor de weigerambtenaar. Allemaal doorwrochte, serieuze en goed onderbouwde reacties, maar ook fel. Laat ik vooropstellen dat ik overtuigd voorstander ben van het homohuwelijk. In eerste instantie was ik vooral verbaasd, maar ik begrijp dat de opwinding deel uitmaakt van een patroon onder linkse hoogopgeleiden. Hoewel ik hun meningen waardeer en ook respecteer, maak ik mij ook ernstig zorgen over de teneur ervan.

Misschien komt dat, doordat ik lang in een land heb gewoond (Israël) waarin zowel de christelijke, de islamitische als de joodse godsdienst een prominente plaats in het dagelijks leven en in de overtuiging van mensen inneemt. In het Midden-Oosten is godsdienst een manifest verschijnsel dat door alle gezindten wordt geaccepteerd. Juist dat laatste ontbreekt in Nederland. Sterker nog: seculieren stellen zich vaak zeer intolerant op ten aanzien van gelovigen.

De redenering van mijn vrienden is als volgt: de wet is duidelijk - het homohuwelijk is vastgelegd - dus een ambtenaar is verplicht die wet uit te voeren. Hij mag zijn eigen mening niet laten prevaleren, net zo min als een belastingadviseur iemand de hand boven het hoofd mag houden als hij hem zielig vindt.

Wat mij in de discussie vooral opviel, is dat de bezwaren van de weigeramtenaar worden opgevat als 'meninkjes' waar hij maar overheen moet stappen. Hierin zit volgens mij de crux: seculieren beschouwen het geloof tegenwoordig als een zoveelste opinie. Inderdaad, als je jodendom, christendom en islam ziet als een opvatting over het leven en meer niet, dan is de gevolgtrekking dat daarin geen hiërarchie is en de minderheid zich moet neerleggen bij een meerderheidsstandpunt. Bovendien: die ideeën zijn niet meer van deze tijd, en achterhaald, is de gedachte. En dat ligt angstwekkend dicht bij de opvatting van de PVV, dat de islam een politieke ideologie is. Het dedain van links voor religie neemt bijna groteske vormen aan.

De laatste jaren zijn allerlei godsdienstuitingen onder druk komen te staan, met dank aan links. GroenLinks-voorvrouw Halsema vond dat islamitische vrouwen hun hoofddoekjes moesten 'afslingeren'. In de Tweede Kamer was er dankzij links ook een meerderheid tegen het dragen van de boerka's, en tegen het onverdoofd ritueel slachten. En het afschaffen van weigerambtenaren hebben we wederom te danken aan een monsterverbond van links en de PVV.

Het is niet voor niets dat twee fundamentele, afzonderlijke mensenrechten apart worden genoemd in de Verklaring van de Rechten van de Mens: die van vrijheid van opinie en het 'right to freedom of thought, conscience and religion', waarbij geweten wat mij betreft centraal staat.

Vrijheid van godsdienstuiting zou zeker niet uit onze grondwet geschrapt moeten worden. Juist dat zou geen progressie en liberalisme zijn, maar behoudendheid, voortkomend uit extreem individualisme, dat gericht is op individuele autonomie en geen grenzen duldt. Grenzen die worden gesteld door traditie, geloof en gemeenschap.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden