Links met champagneglas

Met zijn gezicht op het titelblad betwist het conservatieve Amerikaanse blad National Review deze week de motieven van George Clooney voor zijn medewerking aan de anti-Joe McCarthyfilm 'Good Night, and Good Luck', die volgende week in Nederland in roulatie gaat. Dat is al een heel wat mildere benadering dan een paar jaar geleden toen de acteur voor zijn verzet tegen de oorlog in Irak het stempel 'Verrader' opgedrukt kreeg in de rechtse media.

Bert van Panhuis

In navolging van sterren als Sean Penn, het duo Tim Robbins & Susan Sarandon en Jane Fonda is Clooney zich aan het ontwikkelen tot 'het geweten' van Hollywood. Hij is een fervent aanhanger van de Democraten en laat niet na zijn afkeer van George Bush en zijn politiek uit te dragen. Bij de lunch, afgelopen maandag, voor genomineerden voor een oscar stak hij de draak met Dick Cheney, die vorige week tijdens een jachtpartij iemand neerschoot.

Net als Barbra Streisand en andere 'linkse' sterren lukt het Clooney prima om een progressief imago te combineren met een luxe leventje. Hij verslijt vrouwen bij de vleet. Nauwelijks heeft hij de ene gedumpt of hij wordt alweer aan de volgende gekoppeld. 'Desperate Housewive' Teri Hatcher schijnt de laatste verovering te zijn.

Nicole Kidman en Michelle Pfeiffer sloten ooit een weddenschap voor tienduizend dollar elk af dat Clooney, nu 44, een getrouwde vader zou zijn op het moment dat hij 40 werd. Kidman stuurde hem de cheque op de verjaardag en de acteur retourneerde hem met de vraag of ze voor het dubbele bedrag wilde wedden op zijn 50ste verjaardag.

Waar andere bevlogen sterren zichzelf vreselijk serieus nemen kon Clooney de lol er wel van inzien dat hij in satirische tekenfilmserie 'South Park' te kijk werd gezet. Hij leende zijn stem zelfs voor het hondje Sparky, dat er door Big Gay Al van wordt overtuigd dat het oké is om een homohond te zijn.

Hij heeft geld geïnvesteerd in een duur casino in Las Vegas en bezit een villa van paleisformaat aan het Italiaanse Comomeer. Deze luxe leefstijl, gecombineerd met een flinke drinklust heeft hem de titel champagnesocialist opgeleverd.

Wie denkt dat Clooney zijn loopbaan ooit begon als de charmeur-dokter Doug Ross in de hitserie 'ER' gaat niet ver genoeg terug. Zijn eerste tv-optreden was in de sitcom 'E/R', die maar één seizoen op de Amerikaanse buis was. En daarna kwamen er nog een paar speelfilms, die Clooney het liefst uit de lijst van producties zag verdwijnen zoals 'The return of the killer tomatoes' over tomaten die in moordzuchtige mensen veranderen.

Vandaag de dag houdt Clooney zich met serieuze, maatschappijkritische zaken bezig. Zoals 'Good Night, and Good Luck' en het bijna gelijkertijd in de bioscopen verschijnende 'Syriana'. Beide films komen over een paar weken in aanmerking voor oscars; Good Luck in de categorieën beste film en beste regie en Syriana in de categorie beste bijrol. In alle drie gevallen deelt Clooney in de hulde, want in beide films speelt hij rollen en voor Good Luck is hij medeverantwoordelijk. Overigens heeft hij in Berlijn rondgebazuind dat hij niet in de prijzen zal vallen. Tja, calculerende valse bescheidenheid, daar houden we het maar op.

Beide films vallen niet goed in het Washington van George Bush. Good Luck hekelt de communistenjacht in de jaren vijftig en het valt niet moeilijk een parallel te trekken naar de terroristenjacht van nu. En Syriana is gebaseerd op de memoires van een CIA-agent, waarin een Al Kaida-achtige terreurdaad het gevolg is van corrupt Amerikaans optreden in het Midden-Oosten.

Good Luck is meer dan het relaas van de tv-journalist Ed Murrow die het opnam tegen McCarthy. Dat vroeg moed, want de communistenjager bestempelde iedereen die hem de voet dwars zette als onvaderlandlievend. Het is ook het verhaal van Clooneys vader Nick, die zich als journalist in het conservatieve Kentucky ook tegen het McCarthyisme keerde. De sfeer van toen is weer terug te vinden in de VS. Niemand durft het meer aan om voor 'niet patriottisch' te worden versleten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden