'Links-liberale politiek is christofoob'

Links-liberalen weigeren kritiek te geven op de islam. Maar linkse politici zijn wel 'christofoob', schrijft columnist Richard Toes in het gereformeerde kerkblad De Waarheidsvriend. Absolute onzin, vinden GroenLinks en de PvdA.

Christenen heten bij links poldertaliban, achterlijke gereformeerden, pedofielen en weigerambtenaren. In dergelijke kringen geldt schelden op de excessen van het christendom als volstrekt logisch, meent Toes.

Een bewijs daarvoor is de Amsterdamse D66'er Jan-Bert Vroege. Het raadslid noemde terreurpleger Anders Breivik op Twitter 'een Noorse SGP-er'. Daarmee gaf hij volgens Toes christenen de schuld van de ramp op Utøya.

Schelden
In de ogen van Job Cohen, Jolande Sap en Alexander Pechtold hebben christenen te veel voorrechten, schrijft Toes. 'Het is naar hun oordeel noodzakelijk dat een vermeende scheefgroei wordt gecorrigeerd. Daarom is schelden heel normaal. Bij hen is het zoeken naar een sympathiek woord over christenen.'

Hij doet de uitspraken in De Waarheidsvriend. Dat tijdschrift is het communicatie-orgaan van de Gereformeerde Bond, een orthodoxe vleugel van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Toes leidt een Rotterdamse dependance van de gereformeerde scholengemeenschap Wartburg.

Executies
Links zou juist wegkijken als er barbaarse executies plaatsvinden in islamitische landen. 'Schelden op de absurditeiten van de islam is namelijk racistisch.' De islam is een macht in opkomst, weet Toes. Misschien zeggen linkse politici zo weinig over moslims omdat ze uit zijn op electoraal gewin.

Links-liberalen doen volgens hem aan 'zelfislamisering'. Streng zijn voor christenen en uiterst mild voor moslims is 'schizofreen', vindt Toes.

Onzin
GroenLinks-kamerlid Ineke van Gent kan zich 'helemaal niet vinden' in zijn kritiek. 'We komen juist op voor de vrijheid van religie. Natuurlijk, gelovigen hebben zich te houden aan grondrechten. Dat geldt voor moslims én christenen. Maar wij hanteren geen dubbele moraal, dat is echt onzin.'

D66-fractievoorlichter Roy Kramer noemt de verwijten 'volledig uit de lucht gegrepen'. 'Wij proberen juist heel nadrukkelijk tolerant te zijn, tegenover moslims én christenen. Kijk maar naar het homohuwelijk. Daarvoor hebben we enthousiast gepleit. Tegelijk laten we ruimte voor gewetensbezwaren.'

PvdA-fractievoorlichter Tristan van Rijn noemt Toes' opinie 'erg extreem'. Ook hij herkent zich niet in de kritiek. 'Wat moet je op dit soort boosheid antwoorden? Zo begin je geen discussie.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden