Links én rechts in Israël wantrouwen deal Iran en Obama

Links en rechts in Israël liggen meestal mijlenver uit elkaar, maar nu het over Iran gaat, is de afstand ineens heel klein. Alom heerst een diep wantrouwen ten aanzien van de intenties van het Iraanse regime. Een overeenkomst die het land zal afhouden van een kernbom? Er zijn weinigen die daarin geloven.

"Wat moet ik doen nu Washington misschien een verschrikkelijke historische fout begaat?", noteert de linkse Israëlische schrijver Ari Shavit, in een emotioneel betoog waarin pijn doorklinkt, omdat hij Amerika zo hoog heeft als leider van de vrije wereld.

Een nucleair Iran betekent dat ook andere grote landen in het Midden-Oosten nucleaire machten willen worden, zegt hij, en daarmee ontstaat een nucleaire regio die niemand kan controleren. "De overeenkomst van Obama biedt niet genoeg om dit te voorkomen."

"Iedereen hier is argwanend", zegt Gershon Baskin, een prominente linkse intellectueel en activist. "Niet alleen over Iran, maar ook over Obama. Die wordt gezien als te weinig hard line om een goede deal af te dwingen."

Het is wat je alom hoort als je Israëliërs ernaar vraagt: Obama is misschien van goede wil, maar hij snapt het Midden-Oosten niet. Op zijn best gezegd is hij naïef. Sommigen (zoals de rechtse politicus Naftali Bennett) noemen hem zelfs de Chamberlain van onze tijd. Een historische verwijzing naar de Britse premier die eind jaren dertig een overeenkomst sloot met Hitler.

"Er bestaat geen links en rechts, als het gaat om het Iraanse nucleaire vraagstuk", schreef de leider van de centrumpartij Yesh Atid op zijn Facebookpagina. Opmerkelijker: de grote oppositiepartij die premier Netanyahu onlangs met alle macht probeerde te onttronen, spreekt nu zelfs lovende woorden over hem. "We staan achter Netanyahu. Zijn strijd tegen de overeenkomst is een juiste", zegt de voorzitter van de Zionistische Unie, die naar eigen zeggen slecht slaapt door de deal.

Volgens Gershon Baskin zit het verschil tussen rechts en links vooral in 'hoe nu verder?'. Rechts laat zijn spierballen zien en dreigt opnieuw met militair ingrijpen. Links gunt Obama nog even het voordeel van de twijfel: de overeenkomst is nog niet definitief. "Het belangrijkste wordt het toezicht op Iran, dat moet goed zijn geregeld. En er moet een echte dreiging op tafel blijven liggen", vindt Baskin. "Met sancties, maar wat mij betreft ook militair."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden