Links blijft massaal wegkijken van bloedrood verleden

Protesten tegen de nieuwe coalitie in Thüringen, Duitsland.Beeld reuters

Stel dat na de Statenverkiezingen in maart in een van onze provincies een coalitie werd gesloten met een fractie waarin twee oude (inderdaad inmiddels zéér oude) Gestapo-mensen zitting zouden hebben. Het land zou te klein zijn, en terecht. En is het denkbaar dat in Nederland een partij ergens aan de macht zou deelnemen die zich als directe nazaat van de NSB opstelt, die ook vol begrip is over de bezettingsjaren en de toen uitgeoefende nazi-terreur vergoelijkt? De vraag stellen is hem beantwoorden.

Toch klonk in Nederland geen protest toen vrijdag in ons buurland, preciezer gezegd in de deelstaat Thüringen, een rood-rood-groene regering aantrad. De veruit grootste partij in deze coalitie is Die Linke, de directe opvolger van de Sozialistische Einheitspartei Deutschlands (SED) welke meer dan vier decennia lang in de DDR hevig heeft huisgehouden. Van de vijf ministers die Die Linke in Thüringen levert, hebben zich drie reeds in de DDR-tijd bij de SED aangesloten. Die Linke-fractie in de Thüringer Landtag telt bovendien twee voormalige medewerkers van de Stasi, de geheime dienst die de DDR-burgers bespioneerde, bestal, terroriseerde, en 'lastige' figuren gevangen zette en folterde. Deze twee Stasi-lieden zijn ook nog eens cruciaal voor het voortbestaan van de regering in Thüringen, omdat de coalitie er slechts één zetel meer heeft dan de rechtse oppositie.

Non-nieuws
Noch het RTL-Nieuws noch het NOS-journaal achtte het onderwerp vrijdag zelfs maar het vermelden waard. En het demonstranten-gilde in ons land dat anders zo graag zijn 'morele verontwaardiging' over onrecht waar ook in de wereld breed uitmeet, hield zich muisstil. Vier jaar geleden sprak menigeen ter linkerzijde, tot diep in de linkervleugel van het CDA, nog schande van de gedoogconstructie met de PVV. Sommigen insinueerden zelfs dat VVD en CDA zich met 'bruin' inlieten, hoewel - wat men verder ook van de PVV mag vinden - aanwezigheid van oude nationaal-socialisten of goed praten van de Duitse staatsterreur in de bezettingsjaren nooit in de partij van Wilders te bespeuren is geweest.

Het is duidelijk dat het linkse protest-gilde nog altijd blinde vlekken heeft voor de staatsterreur en de grootschalige misdrijven gepleegd in naam van 'het socialisme'. Pas op het allerlaatste moment heeft Die Linke uitgesproken dat de DDR een 'onrechtstaat' was, wat de indruk wekt dat dit louter geschiedde om een obstakel naar de macht weg te ruimen. En dan is 'onrechtstaat' een nog buitengewoon milde kwalificatie voor een misdadig regime van Sovjet-Quislings. Is het al niet beschamend dat Stasi-beambten in Duitsland doodleuk de bankjes van een democratische volksvertegenwoordiging bevolken? Een brits achter de tralies zou voor hen gepaster zijn.

De sociaal-democratie in een crisis
Sommige Duitse sociaal-democraten spraken zich er gelukkig wel tegen uit dat hun partij zich inlaat met de SED in het nieuwe jasje van Die Linke. Hopelijk beziet de nationale SPD-leiding het experiment in Thüringen eveneens met huiver en doet het haar niet naar meer smaken. De sociaal-democratie bevindt zich in Duitsland, zoals in meer Europese landen, in een crisis. Daar zal zij zeker niet uit geraken door te pacteren met partijen wier rode kleur met het bloed van hun talloze slachtoffers is geschreven.

Al wie zijn hoofd blijft afwenden van de afgrijselijke misdaden gepleegd door communistische regimes, doet er beter aan zijn gespeelde verontwaardiging over ander onrecht voor zich te houden. Het morele gehalte van zulk evident eenzijdig protest is het tegendeel van hoogstaand. In plaats van te schreeuwen over vermeend onrecht zouden linkse demonstranten zich eindelijk eens kunnen bezinnen op het foute rode verleden. Laat ze daarbij bedenken dat bezinning in stilte dient plaats te vinden. Mocht deze bezinning ook daadwerkelijk tot zelfinzicht leiden, dan zou het goed zijn indien een gemeend en niet voorgewend mea culpa valt te beluisteren.

Patrick van Schie is historicus en directeur van de TeldersStichting, de liberale denktank van Nederland. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden