Links actiewereldje reageert laconiek op aandacht politie

Van onze correspondent NIJMEGEN - Het actiewereldje in Arnhem en Nijmegen reageert vrij laconiek op opmerkingen van de politie dat zij de daders van de recente aanslagen in Arnhem in Gelderse linkse actiekringen zoekt. Hoewel de meesten liever anoniem reageren, is algemeen de opvatting: Ze doen maar, wij hebben niets te verbergen.

Alleen een woordvoerder van de Nijmeegse stichting Antimilitaristisch buro schrikt van het verband dat door de politie tussen de linkse actiekringen en de aanslagen wordt gelegd. “Dat hoor ik voor het eerst. Maar ik heb niet gemerkt dat ze ons extra in de gaten houden. Ik vind het ook een beetje makkelijk om direct naar de linkse beweging te wijzen.”

Waarop het onderzoeksteam van de politie zijn vermoedens precies baseert, wil Arnhemse politiewoordvoerder P. Meijer in het kader van het lopende onderzoek niet kwijt. Wel dat op basis van de vermoedens daadwerkelijk in linkse Gelderse kringen wordt gerechercheerd. Meijer: “Gelderland en ook Arnhem en Nijmegen zijn bij de vorige aanslagen inderdaad genoemd. Dat zijn natuurlijk de steden waar je dat soort mensen kunt verwachten. Het team gaat daar voor wat betreft de aanslagen op de banken Credit Lyonnais en Banque Paribas wel vanuit. Maar we hebben nog geen aanhoudingen verricht. Er zijn alleen vermoedens.”

Voor een bewoonster van het gekraakte Hotel Bosch in Arnhem zijn de onderzoeksactiviteiten van de politie in de linkse actiewereld niet echt nieuws: “Van via-via weet ik dat mensen gevraagd zijn of ze niet iets wisten over de aanslagen. Ook hier zijn al rechercheurs aan de deur geweest. Maar volgens mij zitten ze op dood spoor.”

Ze vraagt zich soms wel af waar het onderzoeksteam van twintig personen zich precies mee bezighoudt. “Pas geleden is een meisje verhuisd. Een week later stonden ze al bij haar aan het nieuwe adres. Dat is dan wel vreemd. Maar of ze ons echt geniepig volgen? Ik weet het niet. Als ze onze gangen nagaan, doen ze hun werk goed, want ik merk daar helemaal niets van.”

Ook Eugène van het Nijmeegse info- en actiecentrum Assata maakt zich niet echt druk over de politie-inspanningen. “In Nijmegen zijn voor zover ik weet nog geen mensen direct door de politie benaderd. Misschien dat dat na de nieuwe aanslag gaat gebeuren. We zullen wel zien als de politie komt.”

Ook Assata denkt dat de politie vanwege een dood spoor als mogelijk laatste aanknopingspunt zich op linkse groeperingen stort. Dat is volgens het actiecentrum in het verleden wel vaker gebeurd. Eugène: “Het verbaast me niet echt. Wij zijn zonder meer een actieve groep binnen Nijmegen. Maar de verdachtmakingen lijken me uit de lucht gegrepen. Zo'n blik kan iedereen bij Xenos kopen. Natuurlijk hebben we geprotesteerd tegen de Franse kernproeven en BASF is niet het meest sympathieke bedrijf van Nederland. Het is een chemieconcern en bijzonder milieuvervuilend, maar om daar nou gelijk bommen te leggen. Daar zie ik het nut echt niet van in.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden