Linda Vogelesang 'Ik ben ergens aangekomen'

"Op de middelbare school droomde ik vaak dat ik door lange gangen liep en als ik bij een deur kwam en die opende, kwam ik wéér in een lange gang. Er was ook een terugkerende droom dat ik een hoed op had en als ik die afnam, zat er nog een hoed onder en daaronder wéér een. Het waren verontrustende dromen.

In mijn eerste dichtbundel 'Gewoon een droom' schreef ik er het gedicht 'Routebeschrijving' over: Open de deur / en doe de deur open. / Open de deur daarna / dan die daarna/ die daarna/ en daarna. / Loop de lange gang door. / Ga van de lange gang / via de lange gang/ naar de lange gang. / Ook daar loop je door / dan door die daarachter / die daarachter / en daarachter. / Zet je hoed af. / Doe daarna je hoed af. / Zet de hoed daaronder af / dan die daaronder / die daaronder / en daaronder / en word wakker.

Ik heb opgezocht wat deze dromen kunnen betekenen en het schijnt te maken te hebben met weinig zelfvertrouwen, maar dat herken ik niet. Ik was nooit bang om op mensen af te stappen of op een podium te gaan staan.

Wel was ik zoekend naar mijn plek in de wereld, ik voelde me net iets anders dan de anderen. In de pauzes stond ik vaak wat stilletjes naar de andere meisjes te luisteren, die het over make-up en jongens hadden. Dan dacht ik: dit hoor ik interessant te vinden, maar ik heb er niks mee. Ik was bezig met schrijven - brieven, dagboeken en gedichten - en was groot fan van Harrie Jekkers. Ik kende bijna al zijn liedjes uit mijn hoofd en probeerde zelf ook liedteksten te schrijven.

Tijdens mijn studie Nederlands veranderden mijn dromen. Nu droomde ik dat ik met mijn grote rugzak om door mijn middelbare school dwaalde, steeds op zoek naar waar ik moest zijn. En na mijn studie begon hetzelfde zich af te spelen in mijn studentenhuis, dat in mijn droom veel onoverzichtelijker was dan in het echt. In die dromen waren er veel mensen in het huis die me uitnodigden om wat te blijven drinken. Misschien omdat ik me in mijn studententijd al een stuk meer op mijn gemak voelde dan op de middelbare school.

Pas de laatste jaren is het zoeken in mijn dromen gestopt. Nu ben ik altijd ergens, vannacht nog op een of ander vakantieoord. Het klopt wel met hoe mijn leven er overdag uitziet: ik ben ergens aangekomen. Ik heb een mooie baan bij een bibliotheek en na tien jaar werk ligt mijn debuutbundel in de winkel.

Het idee voor een boek met droomgedichten en nachtgedachten begon bij de foto's van Marco Faasen, die er ook in staan. Zijn spel met schaduwen geeft zijn werk een droomachtige sfeer. Ik vind het thema interessant om over te dichten: in dromen zit dezelfde fantasievolle vrijheid die ik ervaar tijdens het schrijven."

De Poëzieweek (t/m 1 februari) heeft dit jaar humor als thema. De debuutbundel van dichter Linda Vogelesang (42), 'Gewoon een droom' (Querido), ligt in de winkel.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden