Linda de Mol verslikt zich in Amerikaanse comedy

Als je de cijfers mag geloven, houdt iedereen van Jack: anderhalf miljoen kijkers. Wat wil je ook met populaire hoofdrolspelers als Linda de Mol en Jeroen van Koningsbrugge? Bovendien heeft RTL 4 al tijdenlang het patent op ijzersterk weekend-amusement.

Toch ligt het kijkcijfer van de derde aflevering een half miljoen lager dan bij de start en dat is niet verbazingwekkend. Het script van 'Iedereen is gek op Jack' is te melig, de grapdichtheid te laag en de plots zijn te lang uitgesponnen ¿Je ziet er retegoed uit in die jurk¿, zegt Jack (Van Koningsbrugge) tegen zijn bruid Barbara (De Mol). Geestig? Er klinkt in elk geval een aarzelende lach. Niet van een lachband, zo heeft De Mol bezworen, maar van echte mensen aan wie de serie is voorvertoond. En dan is het al weer tijd voor reclame. Of voor product placing. Of wat al niet.

Over humor valt niet te twisten en toch ga ik het doen. 'Iedereen is gek op Jack', een reeks over een jong stel in Almere dat naast de (schoon)ouders woont, is een regelrechte kopie van het Amerikaanse 'Everybody loves Raymond'. En dat lijkt nou precies het probleem.

Wat in het Engels, gespeeld door Amerikaanse acteurs misschien leuk is, is in een Nederlandse setting al gauw een zouteloze vertoning. Amerikaanse comedy-acteurs spelen groot, hyper. Vaak doen ze meer lollig dan dat ze het echt zijn. Wij kennen dat hogebloeddruk-acteren niet zo, waardoor vertaalde Amerikaanse grappen bij ons grotendeels in het water vallen.

De leukste grappen in 'Iedereen is gek op Jack' zijn juist die met een Nederlandse saus. Jack die aan Barbara bekent dat hij ook de Linda. leest. Of afgelopen weekeinde. Jack heeft net zijn eerste sportcolumn gepubliceerd. Zegt z'n schoonvader: ¿Ik heb mijn favoriete sportcolumn weer uit. Die Jan Mulder kan er wat van.¿

In 'De wereld draait door' vertelde De Mol over de strenge eisen waaraan de Nederlandse versie moest voldoen. De bazen in de VS namen elk detail onder de loep voordat ze De Mols comedy-uitstapje wilden goedkeuren. Overgebleven is een keurslijf, dat voor improvisatie nauwelijks ruimte laat. En dat is jammer, want juist als improviserend duo zijn De Mol en Van Koningsbrugge op hun best. Hilarisch is hun samenspel in de RTL-show 'Ik hou van Holland' en ook in de promotie van 'Iedereen is gek op Jack' bleek hoe geestig het tweetal uit de hoek kan komen. In 'RTL Boulevard' vertelde De Mol dat er maar één acteur was die Jack kon spelen. Waarop Van Koningsbrugge: ¿Tsja, en die kon niet¿¿

Van die vrije rol is in 'Iedereen houdt van Jack' niets over, en dat belooft weinig goeds voor de tien afleveringen die we nog voor de boeg hebben. De Mol en Van Koningsbrugge zouden in een Nederlandse comedy moeten spelen, bij voorkeur van de hand van Frank Houtappels ('t Spaanse schaep'), het schrijftalent dat nu het script van 'Iedereen houdt van Jack' bewerkt.

Alles wat De Mol aanraakt wordt een succes, lees je links en rechts. Haar blad Linda., haar serie 'Gooische Vrouwen', waarvoor ze in 2009 de Gouden Televizierring won, en nu weer de filmversie van die RTL-reeks. Maar het werd vooral goud omdat het grotendeels uit de Mol zelf voortkwam. En niet was bedacht door en voor Amerikanen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden