Limes moet weer zichtbaar worden

Pakweg twee miljoen Nederlanders wonen op of aan de grens van het Romeinse rijk. Vaak zonder het te weten, want van die Limes is niet veel te zien. Maar dat gaat veranderen.

Langs de linkeroever van de Rijn moeten Italiaanse populieren de noordelijke grens van het Romeinse Rijk markeren. Archeologische vondsten en ruïnes moeten worden opgeknapt en in het (stads)landschap worden verwerkt. Van Lobith tot Katwijk moeten makers van nieuwe wijken, wegen en natuur rekening houden met wat zich hier twintig eeuwen geleden heeft afgespeeld.

„Het was een cruciale periode in de West-Europese geschiedenis”, stelde landschapsarchitect Eric Luiten gisteren bij de presentatie van zijn ontwerp-masterplan Limes. „Die grens is van groot belang, maar je kunt er niet naar toe. Je kunt naar het museum en soms staan we bij een opgraving. Wat we vinden, prikkelt onze verbeelding. Maar de onderlinge samenhang ontbreekt.”

Nederland ligt achter op Engeland en Duitsland, die met de herstelde Muur van Hadrianus en de herbouwde Obergermanisch-Raetische Limes op de werelderfgoedlijst van Unesco staan. Het Nederlandse deel van de Limes (www limes.nl) moet in 2020 zover zijn.

Luiten heeft het masterplan gemaakt in opdracht van de provincie Gelderland, het Knooppunt Arnhem-Nijmegen (KAN) en het projectbureau Belvedere, dat de omgang met cultuurhistorisch erfgoed wil verwerken in nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.

„De Limes gaat over strijd, maar ook over cultuur”, aldus directeur Frank Strolenberg. „Hij was, na Rome, het centrum van bestuur en structuur, waar we nog steeds op bouwen.”

Gisteren bleek dat de provincie en de stad Utrecht, die op de Limes is gebouwd, willen aanhaken.

KAN-voorzitter Jaap Modder prijst het masterplan als „een houvast voor de aanpak van projecten”, zoals het Arnhemse uiterwaardengebied Meinerswijk, de nieuwe Nijmeegse stadswijk Waalfront en het nieuwe park Overbetuwe tussen beide steden, dat een Romeins thema zou kunnen krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden