Limericks als extraatje bij Paasgroet

De Paasgroetenactie die de Baarnse oud-Marva Hansje van Helden-Kroes op touw heeft gezet voor de Nederlandse militairen die momenteel in Ifor-verband in voormalig Joegoslavië werkzaam zijn, heeft een bijzondere wending genomen. Naar aanleiding van de publicatie over haar actie een paar weken geleden in Trouw kwam er ook een reactie van pastoor Adri Loos uit De Kwakel. Hij is sinds oktober 1994 met emeritaat, maar nog zeer actief als geestelijk verzorger van bejaardenhuizen in Leiden en Oegstgeest.

Een van zijn hobbys is het schrijven van limericks. In kleine kring hebben velen de afgelopen jaren van die activiteit plezier gehad. “In mijn parochie schreef ik bij speciale gelegenheden, zoals op Moederdag, al een gedicht of een lied. Dat was dan een extraatje voor mijn parochianen”, vertelt pastoor Loos.

Hij voelde zich zo aangesproken door het idee van mevrouw Van Helden de jongens en meisjes die onder moeilijke omstandigheden in Bosnië werken een hart onder de riem te steken, dat hij aanbood de actie met zijn poëtische kwaliteiten te ondersteunen. Hij stelde 120 limericks beschikbaar, door hem het afgelopen jaar geschreven en allemaal geënt op Pasen en een gemeente in Nederland, beschikbaar.

Die limericks heeft pastoor Loos de afgelopen dagen uitgetikt en samen met een vrijwilliger uit zijn dorp gestencild, smaakvol gebundeld en van een vrolijk omslag voorzien. En dat in een oplage van ruim tweeduizend exemplaren. Elke Ifor-militair krijgt als onderdeel van de actie zo'n limerick-bundeltje cadeau.

Een paar voorbeelden van de limericks: 'Een kuikentje in Durgerdam/wist dat er een Paashaas kwam/Hij zag hem niet/Maar wat geschiedt?/Hij tokkelt luid: Hij is in burger, mam'. En over Lekkerkerk: 'Een gekleurd ei in Lekkerkerk/ging met pasen lekker naar de kerk/Want hij zei:/'Dan ben ik blij/en hoef ik lekker niet aan 't werk'.

De limericks vormen slechts een onderdeel van de Paasgroetenactie, die komend weekend wordt afgesloten. Uit alle delen van Nederland zijn honderden kaarten en tekeningen binnengekomen op het actie-adres Postbus 577, 3740 AN in Baarn. Particulieren, scholen, verenigingen, bejaardenhuizen, besturen van organisaties, oud- militairen, waaronder een speciale groet van de reünisten van de 7 december-divisie, en collega-militairen stuurden kaarten en tekeningen.

Daarbij waren onroerende kinderbriefjes, zoals van de zevenjarige Floris Boudewijns, die zich achterop zijn tekening bezorgd afvraagt 'Is er al egt vreeden ?'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden