Limburgse scholen in de knel

Het onderwijs in Limburg lijdt onder snel afnemende aantallen leerlingen. De provincie wil dat ’Den Haag’ de scholen tegemoet komt.

Een sterke daling van het aantal leerlingen zet het onderwijs in Limburg onder zware druk. Er dreigt geldgebrek en het wordt steeds lastiger om de kwaliteit op peil te houden.

In het Limburgse basisonderwijs zal het leerlingenaantal tot 2025 dalen met 24 procent, in het voortgezet onderwijs met 28 procent. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau APE. Voor de Oostelijke Mijnstreek en Maastricht en omgeving wordt zelfs een krimp van ruim een derde verwacht.

Limburg loopt voorop met een trend die ook andere regio’s zal treffen. Het aantal geboortes neemt af en er vertrekken meer mensen naar elders dan zich in de provincie vestigen. Ook bijvoorbeeld Noordoost-Groningen en Zeeuws-Vlaanderen krijgen met een krimpende bevolking te maken.

De provincie Limburg spreekt vandaag met onder meer gemeenten en scholen over de ingrijpende gevolgen van deze krimp. Die leidt allereerst tot financiële problemen. Scholen die minder leerlingen trekken, krijgen automatisch ook minder overheidsgeld. De scholen maken ook minder kosten, maar die daling gaat veel minder snel. Of er nu twintig of dertig leerlingen in een klas zitten, de kosten van de leerkracht nemen niet af, legt APE-onderzoeker Peter Wilms uit. Dat geldt ook voor de kosten van het schoolgebouw.

De krimp bedreigt de kwaliteit van het onderwijs, waarschuwt APE. Het lerarentekort dat in de rest van Nederland dreigt, zal in Limburg uitblijven. Daar staat tegenover dat de scholen nauwelijks nieuwe leraren kunnen aanstellen. Zonder de verfrissende inbreng van jonge leraren dreigt het onderwijs te verstoffen.

De provincie Limburg pleit voor extra geld uit ’Den Haag’. Volgens gedeputeerde Odile Wolfs kost het de scholen zeker tien à twaalf jaar om inkomsten en uitgaven weer met elkaar in balans te brengen. In de tussentijd zou het ministerie van onderwijs de scholen tegemoet moeten komen, zegt zij.

4NEDERLANDLimburgse scholen zoekenremedie tegen de krimp

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden