Limburgse fusieclub vlast op eerste hoofdprijs sinds 1956

ROTTERDAM - De 48 doelpunten die Roda JC tot dusverre in de competitie heeft gescoord, accentueren dat deze min of meer kunstmatige club een doorgangshuis is. Tachtig procent van de goals is gemaakt door spelers die vorig seizoen nog bij andere clubs zaten, dit seizoen tussentijds vertrokken of aan het eind van de rit zullen verkassen.

Tijdens deze competitie vertrokken Marco van Hoogdalem (naar Schalke '04), Richard Roelofsen (NAC) en Edwin Vurens (Sankt Gallen); zij scoorden respectievelijk twee, drie en vier maal. Zeker is dat Gerald Sibon (tot op heden twaalf goals) na één jaartje Roda JC naar Ajax gaat. Voor André Ooijer (twee goals) is ook volop belangstelling, dus ook deze speler die al tot de A-selectie van Oranje doordrong, zal moeilijk te behouden zijn op Kaalheide. Voorts waren er dit seizoen doelpunten van de nieuwelingen Stephan van der Heyden (één), Peter van Houdt (zes), Jan-Pieter Martens (twee), Arie Obdam (één), Maarten Schops (één), Regilio Vrede (twee) en Garba Lawal (één). Kortom, Roda JC bevestigt de reputatie dat het in de geest van geldschieter Nol Hendriks een handelsvereniging is.

Jaren aan een stuk is het al een komen en gaan van spelers bij de geel-zwarten. De in doorsnee positieve manier van spelen kan er blijkbaar toch niet voor zorgen dat het onnoemelijke aantal mutaties in de selectie geen probleem vormt. Het publiek in de oostelijke mijnstreek krijgt nooit eens de kans een band te smeden met de passanten van Hendriks. Er zitten langzamerhand meer Belgen dan Limburgers in de selectie. De dienstdoende trainer kan hooguit proberen van het hem tijdelijk toegestopte spelersmateriaal een eenheid te maken. De huidige coach Martin Jol heeft herhaaldelijk beweerd dat dit aspect in zijn métier hem het meest boeit. Wat dat betreft is hij een logische opvolger van Huub Stevens.

Het landskampioenschap is in dit gebied van Limburg in 1956 voor de laatste keer terecht gekomen. Het ging toen om Rapid JC, de club die precies een kwart eeuw geleden met Roda Sport tot Roda JC samen smolt en 41 jaar geleden als kampioen van Nederland bestond uit tien lokale mijnwerkers plus de Eindhovense procuratiehouder Noud van Melis. Nadien heeft Kerkrade nooit meer om een hoofdprijs kunnen jubelen. Wel speelde Roda drie verloren bekerfinales tegen PSV (1976 en '88) en Feyenoord (1992). Morgen wordt tegen Heerenveen voor de vierde keer geprobeerd de 'slabak' van de KNVB te veroveren. Opnieuw start Roda als underdog, nu vanuit Limburg 'slechts' 12 500 fans naar de Kuip reizen en Heerenveen vanuit Friesland ruim 26 000 aanhangers mee neemt. Heerenveen de favoriet? Coach Foppe de Haan moet er om lachen. “We staan met 3-0 achter”, zegt hij, doelend op de uitslagen in deze competitie: 6-1 voor Roda in Limburg, 3-1 voor Heerenveen in Friesland.

Martin Jol benadrukt uiteraard dat voor Heerenveen de druk het grootst is. “Ik hoef alleen maar te kijken naar het aantal punten dat Heerenveen na de winterstop heeft gehaald, ik meen 21 uit negen wedstrijden. Dat zegt genoeg.” Maar toch weer niet genoeg om Limburg niet de hoop te geven op een tweede carnaval in één jaar tijd. Hiertoe roept Jol zijn eigen Cup-verleden aan; een verleden dat er mag zijn. Zesmaal met FC Den Haag bij de laatste vier gezeten, tweemaal met groen-rood ook de eindstrijd gespeeld. In Engeland met West Bromwich Albion ook al bij een Cup-fighter gezeten. En FC Twente en Bayern München waren natuurlijk ook niet niks! Aldus de coach die als speler driemaal het Nederlands elftal haalde; dat kan de ooit als theoreticus het voetbal binnen gerolde Foppe de Haan weer niet beweren.

De KNVB doet er intussen alles aan de finale tot een waar voetbalfeest te laten uitgroeien. De uitgangspunten zijn niet ongunstig. Heerenveen en Roda JC spelen aanvallend voetbal. Beide clubs hebben gelukkig ook geen last van probleem-supporters. Toch beleeft Heerenveen deze finale anders dan die van vier jaar geleden tegen Ajax. Toen was het ook een kostelijk feest. Ajax won met 6-2, maar na een heerlijke wedstrijd aanvalsvoetbal, feestte de toenmalige eerste divisieclub even hard mee. Nu liggen de zaken anders. De Haan: “Voor mij is voetbal altijd een feest, maar we zijn niet onnozel.” Met andere woorden: Heerenveen wil vooral winnen, want de tijd is rijp om het voetbalgekke Friesland op Europees voetbal te tracteren.

Eén factor wordt tenslotte nog gevreesd door de KNVB: het weer. Het is de bedoeling dat om half drie ook de bekerfinale voor amateurclubs in de Kuip wordt gespeeld. Voor die eindstrijd hebben SHO uit Oud-Beijerland en Babberich uit het dorp met die naam (1800 inwoners) zich geplaatst. In geval van regen krijgen de amateurs 's ochtends om tien uur te horen dat hun feest niet door gaat.

Weer of geen weer, de grote finale gaat door. Rients Gratema zingt vooraf het Friese volkslied, Joost Meys het Limburgse. Op financieel gebied komen de twee finalisten stevig aan hun trekken. Per club is er 45 procent van de netto recette. De inkomsten van reclame en televisie (SBS 6) worden gelijkelijk verdeeld over de finalisten en de KNVB.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden