Natuurbrand

Limburgs dorp Herkenbosch ontruimd vanwege natuurbrand, brand nog niet onder controle

De inwoners van Herkenbosch werden geëvacueerd vanwege de aanhoudende rook door de brand in het nabijgelegen natuurgebied de Meinweg. Beeld ANP

Hulpdiensten hebben in de nacht van dinsdag op woensdag ruim 4000 bewoners van de Limburgse plaats Herkenbosch geëvacueerd vanwege de rook door een brand in het nabijgelegen natuurgebied de Meinweg. De rook bevat een hoge concentratie koolmonoxide, dat gevaarlijk is voor de gezondheid. De evacuatie begon even voor middernacht en was rond 06.00 uur afgerond.

De brandweer heeft de brand inmiddels naar eigen zeggen grotendeels onder controle. Maar het sein brand meester wordt nog niet gegeven, laat een woordvoerder woensdagochtend weten. “Daarvoor zijn we wat huiverig”, aldus de woordvoerder van de brandweer. “Dinsdagmiddag leek de brand ook onder controle - opeens wakkert de wind aan en daar zag je de vlammen weer oplaaien”, zei de woordvoerder.

In totaal zijn ruim 4200 inwoners geëvacueerd. Evacués die geen familieleden of kennissen hebben bij wie ze terechtkunnen, worden opgevangen in zestien sporthallen in de omgeving. Zo’n 155 maken hier gebruik van. Het Rode Kruis heeft 800 bedden beschikbaar gesteld. Er mogen maximaal 50 mensen per sporthal worden opgevangen, zodat met het oog op de coronamaatregelen voldoende afstand kan worden bewaard.

Ongeveer een tiende van natuurgebied De Meinweg is inmiddels in vlammen opgegaan, schat de boswachter in het gebied. Een woordvoerder van de politie laat weten dat het vuur een gebied van tussen de 175 en 200 hectare heeft verwoest.

Twee tanks van het leger hebben afgelopen nacht over een lengte van 250 meter bij een breedte van 40 meter bomen, struiken en andere begroeiing weggehaald. Deze brede gang moet voorkomen dat het vuur van het ene bosdeel naar het andere overslaat. Volgens de brandweer hebben de twee oude Leopard II-tanks woensdagochtend hun werkzaamheden afgerond. “De corridor is klaar”, aldus de woordvoerder.

Volgens de zegsman blijft het risico van brand ook zonder wind bestaan. “Het vuur zit in de grond. Daar moet echt heel veel water op.” De hulpdiensten beraden zich nog over de inzet van Duitse blushelikopters. Twee blusheli’s vlogen dinsdag af en aan na het opnieuw oplaaien van de brand dinsdagmiddag.

Lees ook:

Brand Nationaal Park de Meinweg laait weer op, camping en manege ontruimd
De brand in Nationaal Park de Meinweg in Midden-Limburg is weer opgelaaid. De hulpdiensten dachten die brand onder controle te hebben, maar sloegen maandagavond opnieuw groot alarm

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden