Limburg wil vliegveld kopen om sluiting te voorkomen

VAN ONZE CORRESPONDENT

Limburg wil het noodlijdende Maastricht Aachen Airport overnemen. Volgens gedeputeerde Twan Beurskens (VVD) moet het vliegveld dicht als de provincie het niet koopt. De terminal, de vrachtloods en de landingsbanen hebben een opknapbeurt nodig. De huidige eigenaar, de Britse investeerder Omniport, heeft daarvoor het geld niet. Limburg mag de luchthaven voor het symbolische bedrag van 1 euro hebben.

Eerder stak Limburg al 4,5 miljoen in het vliegveld om een faillissement af te wenden. Beurskens verwacht dat de renovatie weer in de miljoenen loopt. Hij vindt het niet gek dat de overheid bijspringt. "Het is de enige luchthaven van Nederland die volledig in private handen is. Europa telt vierhonderd luchthavens, bijna allemaal publiek gefinancierd."

Het vliegveld is van groot belang voor het toerisme in Maastricht en voor het Limburgse bedrijfsleven, dat erg internationaal georiënteerd is, vindt Beurskens. Limburg wil na de koop via een Europese aanbesteding een exploitant vinden. Beurskens verwacht dat dat lukt, omdat de provincie als eigenaar een groot deel van het risico loopt. Hij verwacht bovendien dat het vliegveld groeit. In 2011 verwerkte de luchthaven bijna 400.000 passagiers, en ruim 92.000 ton vracht.

Eigenaar Omniport doet het vliegveld graag van de hand, omdat het dan onder schulden uitkomt. Zo moet het vliegveld nog een bedrag van 14 miljoen terugbetalen aan het Rijk. Staatssecretaris Mansveld (infrastructuur) heeft Limburg beloofd dat bedrag niet te claimen als de provincie eigenaar wordt. In februari of maart moeten Provinciale Staten een besluit nemen over de aankoop.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden