Limburg steekt 40 miljoen extra in chemiecampus

Gedeputeerde: Bedrijven krijgen geen financiering, dus investeert de provincie

De provincie Limburg investeert ruim 40 miljoen euro extra in chemiecampus Chemelot in Geleen. Dat is nodig, omdat de campus uit zijn jas groeit. Het geld moet leiden tot achthonderd extra arbeidsplaatsen, bovenop de huidige twaalfhonderd, zo maakte VVD-gedeputeerde Twan Beurskens (economie) gisteren bekend.

Chemelot is ontstaan uit chemieconcern DSM. Dat stelde in 2005 het terrein open voor innovatieve bedrijven, om mee samen te werken. Inmiddels zitten er bijna zestig grote en kleine ondernemingen. Ook de Universiteit van Maastricht en Hogeschool Zuyd hebben er gebouwen en studenten.

Met het geld gaat Chemelot laboratoria renoveren, en een aantal gebouwen slopen voor nieuwbouw. Er komt een ontmoetingscentrum met sportfaciliteiten en open werkplekken, waar onderzoekers van verschillende bedrijven elkaar tegenkomen. Dat moet leiden tot nieuwe innovaties. "Chemelot is nu een wat ruw bedrijventerrein. De sfeer moet voor studenten en wetenschappers aantrekkelijker worden", legt Beurskens uit.

Chemelot richt zich onder andere op het maken van medische materialen, zowel via chemie als via celkweek. Het bedrijfje TiGenix kan uit een stukje kraakbeen van een patiënt nieuw kraakbeen kweken om terug te plaatsen. Deze techniek is nu goedgekeurd, en wordt binnenkort toegepast bij mensen met gewrichtsproblemen. De 'kraakbeenfabriek' staat op Chemelot.

Een ander speerpunt is het maken van nieuwe producten uit bio-afval. De onderzoekers van Isobionics maken daaruit sinaasappelgeur voor bijvoorbeeld wasmiddelen. Dat is minder arbeidsintensief dan de klassieke methode met echte sinaasappels. Isobionics maakt gebruik van het netwerk van DSM om deze techniek op de markt te brengen.

Dat de provincie opnieuw moet bijspringen op Chemelot, na eerdere investeringen van 110 miljoen, is deels een noodgreep. "Vroeger zouden bedrijven dit zelf doen. Maar we merken dat zij in deze tijd moeilijk financiering krijgen bij banken", zegt Beurskens. Dat wil niet zeggen dat het slecht gaat met Chemelot. Volgens planning zouden er nu negenhonderd mensen moeten werken, maar het zijn er al driehonderd meer. De provincie investeert in de gebouwen, maar daarnaast steken chemiebedrijven als DSM en Lanxess ook nog 50 miljoen in banen en onderzoek op de campus.

De kenniswerkers zijn zeer welkom in een provincie met veel laaggeschoolde arbeid. Limburg leunt bovendien zwaar op een dienstensector die van de overheid afhankelijk is. "Elke buitenlandse kenniswerker of student op de campus laat jaarlijks 3500 euro achter", rekent Beurskens voor. Hij verwacht dat dat in totaal nog eens achtduizend nieuwe banen in de regio oplevert.

De provincie krijgt obligaties in Chemelot. Beurskens verwacht dat die minimaal zoveel opleveren als het bedrag dat Limburg er nu voor uittrekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden