Limburg probeert nu zelf motorclubs te intimideren

ANALYSE | Politie grijpt hard in met invallen en sluit panden

Politie en burgemeesters in Limburg worden zenuwachtig van de oplopende spanningen tussen motorclubs in de provincie. Vechtpartijen, bedreigingen en politieacties volgen elkaar op. In Oirsbeek (bij Sittard) was dinsdagavond een inval in een Bandidos-pand. De politie zocht er naar wapens, maar die werden niet gevonden.

Ondertussen hielden andere agenten op verkeersknooppunten rond Sittard een grootscheepse verkeerscontrole, om 'verstoringen van de openbare orde' te voorkomen. Dat geeft wel aan hoe serieus de overheid de dreiging neemt, die van de clubs uitgaat. Waar is Limburg bang voor?

De onrust in de provincie begon met de komst van de Bandidos vorig jaar. Die club is wereldwijd de grote rivaal van de Hells Angels, en is naast de VS ook groot in Duitsland. De bikers openden een afdeling in Sittard.

Voor Limburg was het de vierde grote motorclub binnen de provinciegrenzen. De rivaliserende clubs zoeken elkaar graag op, om elkaar in cluboutfit te intimideren. Bij voorkeur in stadscentra.

In hartje Kerkrade bijvoorbeeld. Behalve de Hells Angels, in een horecapand op de Markt, verzamelden zich regelmatig ook grote groepen Bandidos op terrasjes in het centrum. Volgens burgemeester Jos Som waren er soms wel zeventig bikers in de binnenstad. Inwoners van Kerkrade voelden zich niet meer veilig, aldus Som. Hij liet bewijs verzamelen, en sloot het horecapand van de Angels omdat het gebruik ervan niet paste bij de bestemming. Som wordt nu 24 uur per dag beveiligd. Hij wordt bedreigd. Justitie wil niet zeggen vanuit welke hoek.

Ook in Sittard was het te merken. Daar vielen twee weken geleden schoten bij een confrontatie tussen Bandidos en een aan de Hells Angels gelieerde club. Drie mannen werden in elkaar geslagen. De confrontatie vond plaats bij een sporthal, waar volleyballers aan het sporten waren. Zij kwamen met de schrik vrij.

Dat er onschuldige slachtoffers vallen, is de grootste angst van burgemeester Onno Hoes van Maastricht. Hij voert namens de regio het woord over motorclubs. "Je ziet hoe heftig bende-oorlogen er in Amerika aan toegaan. En dit conflict in Limburg heeft daar wel de trekken van", vindt hij.

Maar ook zonder openlijk geweld is Limburg niet blij met de clubs. Volgens Hoes zijn de clubhuizen vaak 'broeinesten' van criminaliteit, zoals mensenhandel en cannabiskweek.

Daarom proberen politie en burgemeesters, met invallen en het sluiten van panden, nu zelf de motorclubs te intimideren. "Het heeft iets van elkaar de tanden laten zien", zegt Hoes.

Door dossiers op te bouwen en gezamenlijk hard in te grijpen, hopen de Limburgse gemeentes aan de motorclubs te laten zien dat ze niet welkom zijn. Of die zich daar wat van aantrekken, zal moeten blijken.

Onrust over territorium

De onrust in de outlaw-bikerwereld neemt toe sinds het einde van de Raad van Acht. Eind 2013 werd het overlegorgaan van de motorclubs opgeheven vanwege meningsverschillen tussen de clubs. De Raad was in 1996 opgericht om een biker-oorlog in Nederland te voorkomen. In de jaren negentig vielen bij de 'great Nordic biker war' in Scandinavië elf doden en bijna honderd gewonden.

De Raad van Acht verdeelde het territorium van de clubs. Sinds het einde van de Raad komen de clubs steeds opzichtiger in elkaars vaarwater. In Limburg zijn het vooral de Bandidos die de vroeger oppermachtige Hells Angels uitdagen. Elders in het land is dat vaak Satudarah.

Bijvoorbeeld in het Noord-Hollandse Hoorn, waar die club recent een afdeling opende. Een grote groep Hells Angels kwam daarop vorige maand naar de stad om de Satudarah op te zoeken. Bij de confrontatie op een plein bleef het bij intimidaties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden