Limburg ontredderd Schade in andere provincies valt nog mee

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - De schade die de watersnood heeft veroorzaakt is in Limburg verreweg het grootst. Er wordt rekening mee gehouden dat de schadepost veel groter is dan de 100 miljoen die tot nu toe is geschat. In de andere rivier-provincies lijkt het met een sisser af te lopen, hoewel ook daar de waterschade soms behoorlijk kan oplopen.

Limburg

Minister Bukman (landbouw) zal zijn collega Ter Beek van defensie vragen om in Limburg militairen beschikbaar te stellen. Volgens de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) staat 50 hectare tuinbouwkassen onder water. Complete teelten zijn verloren gegaan. Er zijn twee- tot driehonderd veebedrijven ondergelopen. Mestkelders staan onder water en wintervoorraden voer zijn nat en onbruikbaar geworden. Boeren in Brabant stellen stallen beschikbaar voor geevacueerd vee uit Limburg. Er zijn maatregelen genomen om verspreiding van besmettelijke ziekten tegen te gaan.

Op grond van een noodverordening kunnen mensen die niets in de rampgebieden te zoeken hebben meteen worden opgepakt en in bewaring gesteld. De mogelijkheid bestaat om snelrecht toe te passen. Het provinciaal bestuur van Limburg begint vandaag met de registratie van de schade.

Brabant

Het waterpeil van de Maas in Noord-Brabant viel lager uit dan verwacht. Het natuurgebied Het Bossche Broek werd afgezet omdat dat stuk land een natuurlijke kwelder vormt en dus onder kan stromen. Rond het Maasziekenhuis in Boxmeer werd een tweede nooddijk aangelegd. Er lag een draaiboek klaar om de ongeveer 170 patienten te evacueren. De energievoorziening van het ziekenhuis staat in de kelder en de stroom zou uitvallen als het water het ziekenhuis instroomt. Bewoners van Grave raakten in paniek na berichten op tv dat zij mogelijk geevacueerd zouden worden. Bij de gemeente en het waterschap Maaskant kwamen tientallen telefoontjes binnen. Het bleek echter loos alarm.

Gelderland

In de Tielse nieuwbouwwijk Rauwenhof viel vrijdagavond de elektriciteit uit. Dit heeft geduurd tot zaterdagmorgen. Ook enkele kerkdorpen in de omgeving raakten zonder stroom. Het elektriciteitsbedrijf PGEM wees de hoge waterstand als schuldige aan.

De situatie in het Gelderse stroomgebied van de Maas viel mee doordat de waterstand 30 centimeter lager was dan was voorzien. In Gelderland zijn talrijke boerderijen en campings in de uiterwaarden geisoleerd geraakt door het hoge water. Maar volgens Rijkswaterstaat is dat geen uitzonderlijke situatie.

Overijssel

De afgelopen nacht zou kritiek worden voor Kampen. In het hogerop aan de IJssel gelegen Deventer kwamen de kaden zaterdagmorgen al blank te staan. Er werden schotbalken met daartussen klei en zand aangebracht. Ook is met zandzakken een dam aangelegd om te voorkomen dat het water zich in de oude binnenstad verder een weg zoekt.

De IJsselbuurtschap Fortmond (gemeente Olst) was alleen per boot bereikbaar. De caravans stonden op de camping een halve meter in het water. Ook boerenschuren stroomden onder. Vee werd naar droge gebouwen gebracht. Met circa 3 000 zandzakken zijn dijken opgeworpen om het water te kunnen keren. De circa honderd mensen volwassen stuurden de kinderen naar familie en bekenden “aan de wal”.

Utrecht, Zuid-Holland

Langs Rijn en Lek in Utrecht zijn grote problemen uitgebleven. Op veel plaatsen gelden de afzettingen voor 'ramptoeristen' tot dinsdagochtend. In Rhenen kwamen woningen in het buitengebied in het water te staan. De bewoners gingen vrijwillig weg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden