Limburg gaat Maasplassen terug- en doorverkopen

De provincie Limburg gaat de Maasplassen in Midden-Limburg kopen van beheersmaatschappij Aqua Terra voor tien miljoen gulden.

Dat stellen GS provinciale staten voor, die op 29 oktober beslissen. De provincie wil de plassen direct doorverkopen aan Natuurmonumenten voor hetzelfde geld.

De provincie wil de plassen (630 hectare water en 133 land) verkopen aan Natuurmonumenten, omdat deze borg staat voor behoud van de natuur- en milieuwaarden van het gebied. Aqua Terra had de plassen voor elf miljoen te koop aangeboden, maar de provincie wist een miljoen korting te bedingen. In 1986 verkocht de provincie de Maasplassen aan Aqua Terra voor 6,5 miljoen gulden.

Gedeputeerde Vestjens benadrukte dat het is afgelopen met de ontgrindingen in Limburg. Aqua Terra-baas Baggen had zich laten ontvallen het doodzonde te vinden dat er geen grind meer wordt opgebaggerd. Er ligt nog voor zo'n 60 miljoen gulden aan grind in Midden-Limburg. Vestjens: ,,Er komt afgezien van de lopende vergunningen, geen kuub grind meer omhoog. Er komen geen nieuwe vergunningen meer.'' De Maasplassen zijn ontstaan als resultaat van het baggeren van zand en grind uit de Maas en de omliggende uiterwaarden.

Partijen hebben afgesproken dat de Maasplassen ondiep worden gemaakt. Dat kan gebeuren met baggerspecie uit de Maaswerken. ,,Nu zijn die plassen vaak 30 meter diep, maar daarin is geen leven mogelijk en je kunt er niet zwemmen'', lichtte Vestjens toe. ,,Als we de plassen tot drie meter verondiepen, is dat goed voor de natuur en voor de recreatie.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden