Lilian Marijnissen is 'on fire', vindt de SP

Partijleider Lilian Marijnissen geeft een speech tijdens het 23e landelijke partijcongres van de SP.Beeld ANP

Onder de klanken van ‘Girl on fire’ van Alicia Keys kwam Lilian Marijnissen het podium op, zaterdag bij het partijcongres van de SP in Hilversum. De verwachtingen in de partij over de kersverse partijleider zijn dan ook hooggespannen. Ze heeft charisma, is innemend en toon zich daadkrachtig, klinkt het tevreden in de zaal. En ze doet het goed op tv.

Studio 21 van het Mediapark lijkt dan ook een prima locatie voor dit congres, Marijnissens vuurdoop als partijleider. Tijdens haar slotspeech loopt Marijnissen ontspannen rond op het podium, een beetje in de stijl van de door haar verfoeide Mark Rutte. Oud-partijleiders Jan Marijnissen en Agnes Kant volgen het congres vanaf de eerste rij. Kant heeft ‘heel veel vertrouwen in Lilian’, zegt ze. “Onervaren? Dat kun je niet zeggen van iemand die al op haar achttiende in de gemeenteraad zat.” Jan Marijnissen zwijgt wijselijk.

Leden uit de regio zien uit naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart, en dromen voorzichtig van een Lilian-effect. “Ze komt waarschijnlijk naar Emmen”, zegt Janny Nijenbrinks hoopvol. Daar vochten bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen de PVV en SP om de positie van grootste partij, vertelt de nummer 14 op de Emmense lijst. Nijenbrinks hoopt dat de ‘vlotgebekte’ Marijnissen de stemmers in de ‘buitendorpen’, die massaal PVV stemden, weer voor de SP kan winnen.

Uithaal

“Lilian heeft het pittige van Agnes Kant, maar komt minder kattig over. En ze heeft het aardige van Emile Roemer, maar kan haar punt beter neerzetten”, zegt Marianne van Bergen, nummer twee van de Udense SP. Marijnissen zelf heeft nagedacht over het risico om als vrouw, zoals Kant overkwam, als ‘kattig’ te worden weggezet. “Als je als man een flinke uithaal doet, wordt dat gezien als leiderschap”, vertelt ze. “Als vrouw moet ik dat meer doseren. Dat wil niet zeggen dat ik dat oké vind, want ik vind dat helemaal niet oké. Maar ik hou er wel rekening mee.”

Marijnissen te jong? Laat het de SP-leden niet horen. Dan valt de naam van Jesse Klaver, die GroenLinks naar de grootste verkiezingsoverwinning ooit hielp. “Een nieuwe generatie, dat houdt de boel fris”, zegt het Brabantse Statenlid Maarten Everling. Zijn afdeling, Uden, telt sinds 1 januari zes nieuwe leden. “Dat is veel, voor een afdeling als de onze. Ik weet zeker dat de komst Lilian daarbij een rol speelt.” En de partij democratiseert voorzichtig. Tijdens dit congres werd voor het eerst een bestuur benoemd waarvoor alle leden hadden kunnen stemmen.

Verwacht wordt dat vakbondsvrouw Lilian Marijnissen zich activistischer opstelt dan afzwaaiend partijleider Emile Roemer, voormalig wethouder in Boxmeer. Ook lijkt er meer aandacht te komen voor cultureel-conservatieve standpunten van de partij, in de strijd om de gunst van de PVV-kiezer. Maar zaterdag balanceerde Marijnissen behendig tussen de progressieve en conservatieve vleugel. 

Ze vroeg aandacht voor discriminatie bij sollicitaties en haalde uit naar Wilders. “Het raakt me als een compleet deel van de bevolking zo wordt weggezet”, zei ze. “Dat mag nooit, nooit normaal worden.” Maar ze brak ook een lans voor de ‘Nederlandse waarden’ en benadrukte dat de SP niet wil inleveren op de rechten van homo’s en vrouwen. “Je mag geloven wat je wilt, maar vrouwen die uitgaan zijn geen hoer.”

Marijnissen zelf tempert na afloop de verwachtingen voor de raadsverkiezingen. “Ik ga natuurlijk alles uit de kast halen. Maar ik voel me de trainer die net een week is aangesteld bij een nieuw elftal.” “Roemertje”, zegt Marijnissen als de oud-partijleider na haar speech zichtbaar geroerd op haar afstapt, en met zijn vuist een boks geeft. “Trots”, zegt Roemer slechts.

Lees ook: De SP kiest met Lilian Marijnissen voor een klassieke koers

Lees ook: Terugblikkend was Emile Roemer niet de gedroomde leider

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden