Lik-opstuk-beleid tegen roken in horeca

DEN HAAG (ANP) - Roken in de horeca wordt harder aangepakt. Tegen hardnekkige overtreders van het rookverbod zal het Openbaar Ministerie (OM) een lik-op-stuk-beleid gaan voeren.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) stuurt daarover dinsdag een brief naar de Tweede Kamer. Roken wordt voortaan gezien als economisch delict; als een café het toestaat, is er sprake van van concurrentievervalsing. ,,Ik wil er geen misverstand over laten bestaan dat het het kabinet ernst is'', schrijft Klink. ,,In dit land dienen wetten nageleefd te worden en dat geldt voor iedereen.''

Als de controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zien dat er gerookt wordt in in een café, kan een rechter een boete opleggen, maar de zaak ook tijdelijk sluiten.

Boetes

De hardere aanpak komt naast de boetes die de VWA sinds 1 juli oplegt. Daarvan zijn er nu vijfhonderd uitgedeeld. De boetes lopen op van 300 tot 2400 euro. Nadeel van deze bestuurlijke boetes is dat een kroegbaas bezwaar kan aantekenen, waardoor daadwerkelijke uitvoering van de sanctie wel anderhalf jaar kan duren.

Door justitie in te schakelen kan een overtreding veel sneller worden aangepakt. De VWA kan naar het OM stappen als er voor minstens 500 euro boetes zijn opgelegd. Dat betekent dat de controleurs eerst tweemaal een boete van 300 euro moeten uitdelen voordat sprake is van een hardere aanpak.

Ondersteuning

Op verzoek van de VWA kan de politie de controleurs ondersteuning bieden als zij op moeilijkheden stuiten in een kroeg. De politie kan ook mee gaan lopen als de VWA in een stad een grote actie gaat houden.

De toezichthouder krijgt er nu geen extra personeel bij voor een strengere handhaving van het rookverbod. Er zijn genoeg controleurs om de geplande 17.000 controles tot het einde van het jaar uit te voeren. De VWA kan ook gerichter gaan controleren nu veel kroegbazen openlijk laten weten de asbak weer terug te zetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden