Lik-op-stukbeleid tegen illegaal racen

DEN HAAG - Het openbaar ministerie (OM) zet tegen het illegale straatracen een lik-op-stukbeleid in. Met gemeenten en regiokorpsen wil het OM door een zero-tolerance-beleid een einde maken aan de onveilige situaties die illegale straatraces opleveren.

van onze verslaggeefster

Straatracen binnen de bebouwde kom moet in elk geval worden voorkomen door de aanwezigheid van agenten die nummerborden van racers noteren en het opwerpen van barricaden als hekken, containers en zandhopen waar wordt geracet.

Ook zal het OM met politie en de ministeries van justitie en verkeer en waterstaat overleggen over een publiekscampagne.

De maatregelen van het OM: er wordt snelrecht toegepast, betrapte racers krijgen een proces-verbaal, het rijbewijs wordt ingenomen en er gaat een bericht naar het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR), dat kan besluiten een racer het rijbewijs te ontzeggen. Justitie-woordvoerster A. van het Erve: ,,Het hangt af van de situatie, maar over het algemeen zal de racer worden aangehouden en meegenomen naar het bureau. Daar krijgt hij meteen een dagvaarding mee. Als het illegaal racen hard wordt aangepakt, zal een aantal mensen wel twee keer nadenken voor ze het doen.''

Waar de racers zich verzamelen, zullen video-opnames en foto's worden gemaakt. Het OM denkt dat dit de racers genoeg zal ontmoedigen.

Het OM ziet niets in het creëren van legale racemogelijkheden zoals Smallingerland vorige week deed op de airstrip in Drachten. Dat zou een toename van het aantal gevaarlijke verkeerssituaties tot gevolg kunnen hebben. Bewezen is dat niet.

,,Over het algemeen leren de racers tijdens de wegraces zo hard mogelijk door de bocht te gaan. Ze racen vaak met eigen auto's, waar ze ook vaak zelf aan sleutelen. De kans is groot dat ze dat ook in normale wegsituaties in praktijk gaan brengen.''

De gemeente Smallingerland is het daar niet mee eens. De proef met legale straatraces krijgt 5 juli al een vervolg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden